Domov » Arhiv prireditev 2018 - Polzela

Občina Polzela praznuje 20-letnico

7 maj 2018 Brez komentarja

Občina Polzela letos praznuje 20-letnico. V poklon občini in njenemu jubileju se bo skozi leto zvrstilo kar nekaj dogodkov. Osrednji bo akademija na predvečer občinskega praznika, torej 1. oktobra zvečer.

V ponedeljek, 7. maja 2018, je bil prvi dogodek v nizu prazničnih prireditev, in sicer pogovor, ki ga je vodila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik s prvim županom, Ljubom Žnidarjem, sedanjim poslancem v Državnem zboru Republike Slovenije, ki je bil župan Občine Polzela skoraj 14 let, in Jožetom Kužnikom, ki je postal župan leta 2012 na nadomestnih volitvah. Od skupaj 4766 volivcev je takrat glasovalo 2419 volivcev ali 50,76 % vseh volilnih upravičencev. Jože Kužnik je prejel 1454 glasov oz. 60,56 % in je prepričljivo zmagal že v prvem krogu, čeprav so mnogi napovedovali drugi krog.

V prvem delu pogovora sta sogovornika pripovedovala o dosežkih občine v teh 20-ih letih. Izpostavila sta izgradnjo šole v Andražu, obnovitev gradu Komenda, dograditev vrtca na Polzeli, energetsko sanacijo šole na Polzeli,  ulično poimenovanje, ustanovitev Medgeneracijskega centra, Mladinskega centra Polzela, dobrodelnost, vzpostavitev prireditev, ki povezujejo ljudi, izgradnjo kanalizacije, športnih objektov in še veliko drugega. Župan Jože Kužnik je predstavil tudi sprejeto Strategijo dolgoročnega razvoja, ki bo kažipot v naslednjih letih.

Pohvalno je zlasti, da je bila stopnja registrirane brezposelnosti februarja 2018 8,4% (nižja je bila nazadnje v letu 2008, medtem ko je bila npr. decembra 2012 13,7% in aprila 2014 14,5%).

Izrazito narašča število prebivalcev.  Za primerjavo navajam, da je bilo pred stotimi leti nekaj nad 300 ljudi, po II. svetovni vojni 1000, leta 1998  5097, leta 2012  5966, februarja 2018 pa že 6176. Od tega  2991 moških in 3185 žensk.

Ti podatki dokazujejo, da Občina Polzela vse bolj postaja ljudem prijazna občina. Zna obdržati vse, ki so tu že od nekdaj, sočasno pa privablja nove prebivalce. Ugodni prometni povezavi se pridružuje primerna infrastruktura ter skrb za občane. Vlaganje v žlahtnost odnosov je primarna investicija župana Kužnika, ki je že obrodila sadove in jih zagotovo še bo.

Drugi del pogovora pa je bil zabaven, saj je voditeljica preizkušala znanje svojih gostov, pripravila pa je tudi kviz, v katerem so sodelovali obiskovalci.

Jože Kužnik, župan Občine Polzela, je obiskovalce, ki so napolnili točko VIT na gradu Komenda, navdušil z igranjem na kitaro. Vsi prisotni so zapeli, ko je zaigral na kitaro. Ljubo Žnidar pa se je preizkusil v vezanju mornarskih vozlov.

Prireditev so z ubranim petjem oplemenitili člani vokalne skupine Draž.

Smeh in dobra volja, ki sta se vnela skozi pogovor, sta spremljala tudi druženje po prireditvi. Oba gosta imata smisel za humor, prav tako voditeljica pogovora, zato so bili vsi obiskovalci mnenja, da bi bilo škoda zamuditi ta dogodek.

Gosta večera dokazujeta, da je prednost in moč v sodelovanju ter povezovanju.  Odličen vzgled sta vsem nam. S prvim pogovornim večerom smo zasejali seme.  Al bo kal pognalo seme, kdor ga seje, sam ne ve … (F. Prešeren)

Jolanda Železnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...