Domov » Arhiv prireditev 2022 - Polzela

Ninna Kozorog s knjigo Le Vida na predstavitvi v Občinski knjižnici Polzela

25 maj 2022 Brez komentarja

Ninna Kozorog je zdravnica, specialistka bioinformatike, zaposlena na UKC Maribor, je certificirana zdravnica Street Doctors, aktivna članica evropske komisije za obvladovanje brezdomstva, nosilka številnih humanitarnih projektov, prostovoljka, ustanoviteljica in predsednica društva Humanitarček. V pogovoru z Ireno Štusej je predstavila knjigo Le Vida, ki je bila od izida v letu 2021 prodana v 21.000 izvodih, izkupiček pa je namenjen za zdrave obroke ostarelih ljudi.

Ninna je tudi nosilka najnovejšega projekta VIDA, v okviru katerega skrbijo za tople in polnovredne obroke starostnikov in za dostojnejšo oskrbo brezdomcev. Naslovna zgodba v knjigi je o Vidi, ostareli ženici, ki umre kmalu za tem, ko jo podhranjeno in obolelo najdejo v njeni hiški. Njena zgodba tako osupne, da je danes vida prav vsak starejši človek, potreben pomoči za dostojnejše življenje. Humanitarček odlikuje predvsem delo na terenu, pomoč na domu, opozarjanje na krivice, na bolečine, na sistemsko ignoranco. Ne zbirajo denarja, vzamejo pa oblačila, hrano in potrebščine za življenje.

Knjiga Le Vida je dopadljiva za oči in dušo. Prinaša življenjske zgodbe ljudi z roba, ki jih je Ninna zbrala na terenu in zapisala, prav tako ročno napisane recepte starejših jedi. Mnogi najbrž ne bodo vedeli, kaj so govnač, tomerli, zlejvanka, prečmuh, češplovnik in druge jedi. Vsi recepti so nasitni in s poceni sestavinami.

Mariborčani pravijo, da je Ninna ostrojezična, nepopustljiva borka za zatirane, ki dvigne glas ob krivicah. Sprašujejo se, zakaj toliko n-jev v njenem imenu. Najbrž zato, ker je navihana, neizprosna, nasmejana in v zadnjem času še nenaspana, kot pove sama. Številne nagrade in priznanja govorijo o njenem delu in o tem, kakšne so danes v resnici naše vrednote: Ona365, Naj prostovoljka v javni upravi, Slovenka leta 2019, ime meseca, Bob leta za izjavo: Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva. Najnovejša pa je mednarodna nagrada za spodbujanje miru Evropske mirovne konvencije, ki jo je prejela aprila letos.

Prostovoljstva se po besedah Ninne lahko lotimo vsi. Vsi lahko postanemo hitri socialni delavci. Ozrimo se na levega in desnega soseda kjerkoli, doma, v službi, na terenu, na dopustu. Pomagajmo, če potrebujeta pomoč. Tako se  bo pletla mreža, v katero se bo ujelo vse več pomoči potrebnih.

Glasbeni gost večera je bil kantavtor Andrej Vilčnik, poskusili pa smo Cimke, Mojčine cimetove rolice.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...