Domov » Arhiv prireditev 2022 - Žalec

Navdih jeseni na pragu pomladi

21 marec 2022 Brez komentarja

Na pragu pomladi, 21. marca 2022, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec odprli posmrtno razstavo likovnih del Ivanke Planinšek, ki bi ta dan dopolnila 86 let. Navdih jeseni na pragu pomladi smo jo simbolično poimenovali, kajti likovno se je začela izražati šele, ko se je upokojila. Začela je obiskovati likovno sekcijo pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Žalcu in ustvarjati korak za korakom. S čopičem, barvami in svinčniki si je lepšala in krajšala jesenske dni življenja.

Rada pa je tudi sedla za klavir ter si zaigrala in zapela. Skladbe, ki smo jih slišali na odprtju razstave, so bile ene izmed njenih najljubših. Zaigrale so jih učenke Glasbene šole Risto Savin Žalec.

O njenem ustvarjanju je Vasja Grabner zapisal:

Dar za likovno ustvarjanje po navadi človek odkrije že zelo zgodaj. Ta dar ga lahko vodi k izražanju, razmišljanju in oblikovanju ter osmišljanju lastne identitete v katerem koli življenjskem obdobju. Zato za likovno ustvarjanje v resnici nikoli ni prepozno.

Ivanka se je risanju in slikanju resnično posvetila šele v zreli dobi in svoja ustvarjalna krila razpela v začetku jeseni svojega življenja. Doživljanje okolja, kot eno izmed njenih motivov, zato ni nič maj intenzivno. Prav nasprotno. V zrelejših letih človek jasneje vidi, kaj je pomembno, kaj šteje, kateri trenutki dišijo po tistih, ki jih je vredno zabeležiti.

Videti lepoto v majhnih stvareh je odraz strasti in velikega srca. Zato so njene podobe domačij, cvetja v vazi ali na travniku odsevi takšnih doživetij. Njena dela lahko delimo na dve veliki celoti. Na tista, ki so bolj monumentalna, bolj intimna in so izvedena studiozno, skrbno z vsemi podrobnostmi natančnega opazovalca, in na tista, ki poskušajo ujeti širši plan, prikazati več in pričarati celovitost opazovanega. Ta skupina del je nastajala hitro. Zato čudovito opisujejo trenutke, ki jih je ustvarjalki uspelo zabeležiti. V njih začutimo živost in prevzetost nad trenutnim vtisom. Linije in barve variirajo po moči. So ekspresivne in na trenutke grobe, in to je tisto, kar celoti daje avtentičnost in živost.

Med motiviko prevladujejo cvetje, drevesa, konji, mnogo pa je domačij in utrinkov podeželskega okolja, ki prikazujejo skromnost in preprostost. Zidanice, majhne hiške, zametki naselja, ujeti v tišini, so tudi elementi njenega domačega okolja. Ivankina očaranost nad njim nas uči, da je tisto, kar nas obdaja, tudi del nas samih in da ravno to premore lepoto, ki je večja od nas in jo je vredno ceniti.

Razstava bo na ogled do 19. aprila 2022 v času odprtosti knjižnice.

Nastopili so:

Lučka Krajnc, klavir, 7. razred

Evita Košir Basle, flavta, 4. razred, in

Katja Jazbinšek, flavta, 8. razred.

Za pripravo točk so poskrbele profesorice Melita Estigarribia Villasanti, Agata Gojkošek in Nina Fajfar Baša.

Organizator nastopa pa je prof. Gorazd Kozmus, ravnatelj Glasbene šole Risto Savin Žalec.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...