Domov » Arhiv prireditev 2020 - Žalec

Naši odnosi so na veliki preizkušnji

11 december 2020 Brez komentarja

Gostja pogovorne oddaje Covid 19 kot izziv, s katero se skuša prispevati k zajezitvi širjenja koronavirusa in blaženju njegovih posledic, je bila doc. dr. Sara Jerebic, specialistka zakonske in družinske terapije.

Doc. dr. Sara Jerebic je strokovna direktorica Družinskega instituta Bližina. Kot docentka sodeluje na magistrskem programu Zakonski in družinski študiji in programu za izpopolnjevanje Zakonska in družinska terapija. Vodi individualne, zakonske in družinske terapije, od leta 2005 pa tudi skupinske terapije za ženske žrtve nasilja. V letu 2007 je zasnovala in pričela izvajati program Varen otrok ter voditi terapevtske skupine za posameznike z izkušnjo spolne zlorabe.

Poleg psihoterapevtskega dela obsežni del časa namenja preventivnim dejavnostim: vodi in izvaja programe Šola za starše, Partnerske delavnice, Varen otrok, Terapija z otroki, Delavnice za učence in dijake, izobraževanja za rejnike.

V drugem valu smo že skoraj dva meseca ujeti v epidemiji. Številke so zaskrbljujoče, strah zbujajoče. Povečuje se število okuženih, potrebnih bolnišničnega zdravljenja, pa tudi mrtvih. Epidemija prinaša številne izzive, ki za posameznika predstavljajo vir stresa. Na preizkušnji so naši odnosi. Rdeča nit pogovora, ki ga je vodila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne  knjižnice Žalec, so bili prav ti. Strokovnjakinja je razložila, kako spremenjene razmere vplivajo na partnerske odnose, kaj narediti, če dva sedaj spoznata, da sta si preveč različna, doživljata odtujenost in ne vidita več nobenega izhoda? Kako premostiti razlike, kako se pričeti pogovarjati, kaj konkretno lahko dva v paru naredita?

Ker veliko stisk izhaja tudi iz situacije, ki jo povzroča šolanje na domu, je bila pozornost pogovora usmerjena tudi na to, kako lahko starši najbolj pomagajo svojim otrokom kar se tiče sole. Kako ravnati glede uporabe računalnikov, saj otroci veliko časa preživijo pred računalniškimi ekrani. Strokovnjaki so že pred epidemijo opozarjali o škodljivih posledicah, sedaj pa so računalniki in pametni telefoni, za otroke edini vir povezanosti z drugimi. Koliko je preveč, kaj starši lahko naredijo?

Ker pa prihajajo prazniki, trgovine pa so zaprte in ne moremo pričakovati zabav in druženj, je doc. dr. Sara Jerebic še svetovala, kako se lahko družine organizirajo za praznike, da bodo vseeno prijetni in lepi.

Izjemno zanimiv in aktualen pogovor si lahko ogledate na programu Savinjske televizije in na youtube kanalu.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...