Domov » Arhiv prireditev Polzela 2014

MOTIVACIJSKO HRIBOPISNO PREDAVANJE PIE PERŠIČ – HODIM, TOREJ SEM!

11 september 2014 Brez komentarja

MOTIVACIJSKO HRIBOPISNO PREDAVANJE PIE PERŠIČ – HODIM, TOREJ SEM!

Krčanka Pia Peršič je pohodnica, kolesarka in vsesplošna aktivistka kakovostnega preživljanja prostega časa. Diplomirala je na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, smer Dediščina Evrope in Sredozemlja, ter zaključila magistrski študij v Portorožu, smer Dediščinski turizem.

Veliko potuje. Za njo so polletne izkušnje arabskega sveta. S kolesom raziskuje odmaknjene poti Istre, Krasa in romarske poti, kot so Camino de Compostela v Španiji, kolesarila je po Angliji in Škotski. Včasih teče na maratonih in se preizkuša še v triatlonu. Oblikuje nove vsebine turistične ponudbe in jih izvaja, piše za različne medije, vodi potopisna predavanja in fotografira. Raziskuje inovativne možnosti, kot so romarski in športni turizem, povezana je z lokalno dediščino in kulturo krajev.

630 km dolgo Slovensko planinsko pot, prvo vezno pot v Sloveniji in v Evropi, je prehodila v 30 dneh. Prepešačila je Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Julijske Alpe, Škofjeloško hribovje, Trnovsko planoto, preko Črnega Kala, do Ankarana, kjer je odtisnila zadnji, 75. žig na poti. Kamenček novih možnosti inovativnega turizma/pohodništva je tokrat zaznamovala s pomočjo tehnologij, kot sta splet in Facebook. Tako je k hoji povabila kar 16 ljudi, da so se ji pridružili na posameznih etapah, nekateri celo večkrat.

Na predavanju je Pia razkrila, kaj človeka motivira, da lahko premaguje razdalje, kako načrtovati takšno pot in nabirati kondicijo. Spregovorila je tudi o tem, kako izbirati rekvizite za v nahrbtnik, obutev, kako se oskrbeti s hrano, o samosti in družbi na poti, o žuljih, poškodbah, o hoji v burji, ki je pihala čez 100 km/h, o strahu in o višinah. Poudarila je, da ji izkušnje s potovanj in pohodništva odpirajo oči gostinskih ponudb, gostoljubja in preostalih akcentov, pomembnih za pohodnika, turista. Ta segment je ažurno predstavljala na spletu, pozneje v medijih in na fotografski razstavi.

Pohodništvo je najstarejša oblika rekreacije in ponuja spoznavanje kulturnih ter naravnih vrednot, krepi socialne vezi, ponuja estetska doživetja krajine in nas srečuje s pristno arhitekturo. Vrača nas h koreninam. Pia želi, da bi projekt Hodim, torej sem postal tradicionalen na različnih poteh po Sloveniji, in verjame, da bi lahko »izmeril« korak mnogo posameznikom in družinam. Projekt namerava v prihodnosti razviti s pomočjo evropskih sredstev, ponuditi povezovanje ter zagotoviti strokoven kader spremljevalcev.


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!