Domov » Arhiv prireditev Žalec 2015

LITERARNO VALOVANJE V ŽALCU – študijsko bralno srečanje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

7 maj 2015 Brez komentarja

7. aprila 2015 se je v Občinski knjižnici Žalec izlil zadnji val Literarnega valovanja po Spodnji Savinjski dolini, ki deluje v okviru projekta Beremo z Manco Košir.

Tema aprilskega branja je bila ruska književnost. Govorili smo o Puškinu, s katerim gre ruska književnost prek meja, za njim pa o Dostojevskem, Tolstoju in Šolohovu, o avtorjih 20. stoletja in o najbolj avtentičnem predstavniku sodobne ruske književnosti Andreju Kurkovu (čeprav zase pravi, da je ukrajinski pisatelj).

Na zadnjem valu te sezone branja smo se pogovarjali s tremi prepoznavnimi pisci lokalnega okolja. Pesnica Nuša Ilovar je s svojo poezijo in z nastopi prepoznavna v širšem slovenskem okolju. Njen govor je zaradi invalidnosti težje razumljiv, zato je vedno v dvojini z mamo, ki je njen glas, sama pa prinese dobro energijo. Njeno prvo delo je bil roman, ki smo ga pred leti predstavili v žalski knjižnici, zdaj pa pripravlja že šesto pesniško zbirko. Tone Vrabl, novinar in pisatelj, se je sprva razgovoril o novinarstvu v teh časih, predvsem o težnji po poročanju o slabih novicah, nakar je govoril o zbiranju zgodb in zapisovanju. Je neke vrste lovec na zamolčane zgodbe, na zgodbe ljudi z zanimivim življenjem in podobno, zaradi česar so njegova dela tako dragocena. Maja Horvat je predstavnica mlajše generacije piscev, njene tekste najdemo v literarni reviji Vpogled, sicer pa ima doma nekaj končanih tekstov, ki bi jih rada izdala v knjižni obliki, pripravlja pa serijo znanstveno fantastičnih tekstov. Predlagali smo ji elektronsko obliko izdaje in pri tem ponudili pomoč pri iskanju kontaktov.

To je bil izbor gostov za srečanje. Žalska občina premore še veliko prepoznavnih piscev, med katerimi omenjamo Matjaža Lesjaka, obe njegovi knjigi zgodb smo že predstavili v žalski knjižnici, pesnico Ivico Cvikl, njene pesniške zbirke najdete na naših policah, Karla Petriča, tudi njegova dela so na policah knjižnice, Borisa Gorupiča, njegovi zapisi o likovni umetnosti so dragoceni, Barbaro Čeh s pravljicami o naravi in prehrani … Ne zmoremo zapisati vseh. Vsi, ki jih bomo uspeli prepoznati, bodo zapisani v digitalnem zemljevidu lokalnih ustvarjalcev občin Spodnje Savinjske doline, ki ga bosta knjižnica in univerza oblikovali v kratkem. S klikom na ime pisca boste lahko prebrali kratek zapis o njem, o njegovih delih in podobno. Zemljevid ne bo dokončen, bo le izhodišče za dopolnjevanje, predvsem pa informacija.

Predvidoma oktobra letos bomo nadaljevali študijsko bralna srečanja, o tem boste obveščeni najkasneje v mesecu septembru. V imenu knjižnice in univerze hvala vsem za sodelovanje.
Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!