Domov » Arhiv prireditev Tabor 2015, Arhiv prireditev Žalec 2015

LITERARNO VALOVANJE V TABORU – januarsko, študijsko bralno srečanje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

8 januar 2015 Brez komentarja

8. januarja 2015 je bilo v Občinski knjižnici Tabor januarsko srečanje Literarnega valovanja po Spodnji Savinjski dolini, ki deluje v okviru študijsko bralnega krožka Beremo z Manco Košir.

Potopisi so prijetno branje, še posebej tisti, v katerih začutiš osebno noto pisca in njegovega doživljanja. Številke in geografska dejstva za sladokusce niso tako zanimivi kot doživetja, prigode, nezgode in podobno. Potujemo, da spoznavamo dežele, potujemo, da spoznavamo sebe. Oboje je prijetno. Na srečanju smo predstavili kar nekaj potopisov, nakar smo uživali v privilegiju, da sta bili z nami dve, ki sta prehodili Jakobovo pot ali El Camino de Santiago, bibliotekarka Karmen Kreže in članica kluba Sonja Kronovšek. Obe sta povedali, kaj te nagovori, da se odločiš za romanje, kako sta doživljali pot, poslušali pa smo ob njunih fotografijah. Presenečenje je bila torta Santiago, od katere so ostali le trije koščki, a ne za dolgo.

Potopisno smo uživali v drugem delu srečanja, v prvem pa smo predstavili literarno ustvarjanje v Občini Tabor. Mlajše lokalne pisce je bilo težko odkriti oz. jih nismo odkrili, čeprav smo mesec dni poizvedovali in prosili domačine, da pomagajo. Mare Cestnik, popotnik in pisatelj, je ime, ki ga poznamo v širšem literarnem okolju, saj je bera njegovih potopisov in leposlovnih del precejšnja. V času našega srečanje je bil v tujini.

Nekaj imen je, na katere so lahko Taborčani ponosni, da so povezani z njihovo občino. V Sv. Juriju ob Taboru sta bila rojena Vlado Habjan, zgodovinar in pisatelj, in Angelos Baš, prvi etnolog, ki je raziskoval historično etnologijo, zlasti oblačilno kulturo in agrarno gospodarstvo. V Miklavžu pri Taboru je bil rojen Rado Zakonjšek, pisatelj, urednik in publicist, ki je med drugim v hribih nad Taborom postavil partizansko tiskarno (Tehnika Cankar), Vladimir Levstik, pisatelj in prevajalec, je v Taboru pri svoji sestri napisal Gadje gnezdo, svoje najboljše prozno delo. Še nekaj je imen, povezanih s Taborom; Franc KsaverLukman, teolog, filolog, zgodovinar in skladatelj, Karel Hribovšek, nabožni pisatelj, Jožef Hašnik, kaplan in pesnik, Vladislav Lempl, skladatelj preprostih posvetnih pesmi, Ignacij Šijanec, planinski pisatelj … Morda nam imena katerega od sodobnih taborskih piscev ni uspelo zapisati. Če ga boste odkrili, nam sporočite.

V februarju se srečamo v Občinski knjižnici Vransko. Vabljeni.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!