Domov » Arhiv prireditev 2015 - Braslovče

LITERARNO VALOVANJE V BRASLOVČAH – študijsko bralno srečanje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

2 april 2015 Brez komentarja

2. aprila 2015 je bilo v Občinski knjižnici Braslovče srečanje Literarnega valovanja po Spodnji Savinjski dolini, ki deluje v okviru projekta Beremo z Manco Košir.

V marcu je bila tema branja srednješolsko obvezno branje in so bile slikanice. Srednješolsko obvezno branje običajno dvigne kar nekaj prahu, zlasti med starši in dijaki, drugi vidimo izbor branja z bolj umirjeno distanco, a večkrat tudi manj aktualnemu izboru. Člani študijsko bralnega krožka smo predstavili nekaj naslovov, skupaj pa smo se opredeljevali do vsebin. Tudi o slikanicah se lahko pove marsikaj. Predstavili smo nekaj tistih, ki so na meji med otroškim in odraslim branjem, nekaj takšnih, ko ilustracija pove prav toliko kot tekst. Skupaj smo ugotovili, da so slikanice večne, nahranijo otroke, v odraslem pa del otroka, ki ostane v njem.

V drugem delu smo gostili lokalne pisce, ki jih je v braslovški občini kar nekaj. Več je tistih, ki pišejo in objavljajo strokovna dela, manj tistih, ki pišejo leposlovje. Povabili smo oboje. Prišla je Jerneja Jezernik, avtorica monografije o Almi Karlin, zaradi katere smo lahko Slovenci celjsko svetovno popotnico povem spoznali. Jerneja se je popolnoma posvetila odkrivanju njenega življenja, beremo lahko še nekaj del v zvezi s Karlinovo, pripravlja pa nova dela. Z nami je bil Franc Kralj, raziskovalec in zapisovalec pretekle zgodovine lokalnega okolja, med drugim tudi Žovneških, sakralnih spomenikov in drugega. Prišla je Magda Šalamon, pesnica, moderatorka, ljubiteljica gora. Predstavila je svoje pesniške zbirke, poslušali smo nekaj pesmi. Predstavila se je Irena Štusej. Povedala je, kaj lahko nekomu pomeni pisanje in prepoznavnost, predstavila pa svojo kratko prozo, monokomedijo, esej in slikanico.

Še nekaj je avtorjev, ki bi lahko bili z nami: Janko Germadnik, Rolanda Fugger Germadnik, Blaž Podpečan, Milka Povše, Jolanda Ušen … Lahko nam pomagate ustvarjali naš zemljevid lokalnih piscev, sporočite imena.

V mesecu maju bo predvidoma zadnje srečanje, in sicer v Žalcu, kjer bomo predstavili nekaj del ruskih avtorjev in gostili lokalne pisce. Pridite.
Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!