Domov » Arhiv prireditev 2015 - Vransko

LITERARARNO VALOVANJE NA VRANSKEM – študijsko bralno srečanje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

5 marec 2015 Brez komentarja

5. marca 2015 je bilo v Občinski knjižnici Vransko pomladno srečanje Literarnega valovanja po Spodnji Savinjski dolini, ki deluje v okviru projekta Beremo z Manco Košir.

Valovanje bi moralo biti na Vranskem že februarja, a so prav tisti dan vremenoslovci posegli v dogajanje s črnogledimi napovedmi. Prireditev smo zaradi varnosti odpovedali, saj se prisotni predvidoma pripeljejo iz različnih krajev Spodnje Savinjske doline.

O erotičnem v poeziji in prozi smo se pogovarjali v prvem delu. Ugotovili smo, kako neerotično delujejo pesmi, ki so opredeljene kot erotične, in koliko erotike znajo priklicati na kožo in v misli verzi in teksti, ki sicer veljajo za povsem običajne. Erotika je nekaj osebnega, intimnega, vsak ima v sebi drugače uglašene strune. Nikakor nismo ovinkarili mimo Cankarjeve zbirke Erotika in Petdesetih odtenkov sive. Čas nam zviša pragove in meje, tako se nam erotično v njegovih ljubezenskih pesmih zdi skoraj smešno, požig stotine izvodov Erotike, češ da so grožnja čistim mislim, pa nedoumljivo dejanje. Bolj papeški od papeža je tudi danes še marsikdo, a vendar je trilogija Petdeset odtenkov sive odprla pogovore o erotiki, ki jih lahko slišimo na vseh ravneh in v vseh okoljih. Prav je tako, je bila naša skupna ugotovitev.

V drugem delu srečanja smo valovali med nekaterimi znanimi ustvarjalci v Občini Vransko. Med starejšimi so to Viktor Lipež (1835-1902), pisatelj, na Vranskem rojen. Po upokojitvi se je preselil na Vransko. Za šolske potrebe je napisal Njemačko vježbenico I-III, njegova je balada Materska ljubezen in sonet Življenje. Omenili smo Vekoslava Grmiča, katerega prvo delovno mesto mladega duhovnika je bilo na Vranskem. Alojz Štravs je bil ljudski pesnik na Vranskem, Peter Musi je bil pedagog, bibliotekar, kmetovalec, hranilničar. Bil je pedagoški pisec, gojil je slovensščino in pouk v slovenskem jeziku. Napisal je knjigo Navod v branje za mladost nedeljskih šol. To je eden prvih učbenikov za pouk slovenščine v nedeljskih šolah. Sevšek Luka je pisal verze in se posvečal epiki. Obširno smo na srečanju omenili knjigarnarja in založnika Lavoslava Schwentnerja, hišo njegove družine na Vranskem, Cankarjevih obiskov v hiši, založniške dejavnosti …Nismo pozabila na Tomaža Mahkovica, ki sicer ne živi na Vranskem, a ga kot pisca vsi dobro poznajo.

Gostje večera so bile tri generacije žensk; domačinke Milena Cencelj, njena hči Metka Lipnik in vnukinja Vita Lipnik. Krasno druženje smo spletli z njimi. Milena nam je brala svoje pesmi, prav tako Metka, ki je zelo dobra interpretatorka, Vita pa prebrala odlomek iz daljšega proznega teksta. Milena piše družbeno aktualne verze, Metka zelo tankočutne, Vita pa povsem sodobne tekste. Metka je tudi likovno ustvarjalna, s sabo je prinesla enega svojih portretov in monografijo, kjer so objavljena tudi njena likovna dela. Ženske druži iskrena pripadnost in duhovitost.

V marcu beremo slikanice in obvezno srednješolsko branje. Srečanje bo 2. aprila 2015 v Občinski knjižnici Braslovče. Pričakujemo tudi vas.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!