Domov » Arhiv prireditev Žalec 2014

LITARARNO VALOVANJE po Spodnji Savinjski dolini – skupni projekt Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

6 november 2014 Brez komentarja

V začetku novembra je bilo prvo študijsko bralno srečanje LITERARNO VALOVANJE v okviru projekta Beremo z Manco Košir, ki ga organizirata Medobčinska splošna knjižnica Žalec, zanjo Irena Štusej, in UPI Ljudska univerza Žalec, zanjo Biserka Neuholt Hlastec. Po novi zasnovi srečanj bodo ta vsak mesec v drugi občini, tokrat smo se zbrali v Občinski knjižnici Prebold. Še vedno bodo tematska mesečna branja, predstavili in spodbujali pa bomo tudi literarno ustvarjanje v lokalnih okoljih. Literarno valovanje je torej še vedno širjenje bralnega virusa, je medgeneracijsko sodelovanje in pogovarjanje o prebranem. Izdelali bomo zemljevid literarnih ustvarjalcev.

Na srečanju v Preboldu smo se prvo uro pogovarjali o Ernestu Hemingwayu, pisatelju, ki je bil med letoma 1920 in 1962 priznan po vsem svetu, danes pa z distanco do časa, o katerem je pisal, in do njegovega značaja zmoremo povedati marsikaj.

V drugem delu sta prišla Ivan Dolinar, upokojeni zdravnik in raziskovalec lokalne zgodovine, ter Marko Repnik, pesnik, glasbenik, likovni ustvarjalec, vodja območne izpostave Žalec Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. V pogovoru z Ireno Štusej in Biserko Neuholt Hlastec so obiskovalci slišali marsikaj o njunem ustvarjanju, o lokalni zgodovini in še o čem. K pogovoru smo kasneje povabili tudi Anico Trivan, ki je pravkar izdala knjigo Preboldska kultura v ogledalu časa. Pogovora se žal ni zmogel udeležiti Marjan Kukovec, pesnik, je pa sporočil, da pripravlja nove tekste za otroke, naj jih pričakujejo. Še nekaj je ustvarjalcev v Preboldu, ki pa jih bomo zapisali na zemljevid.

Naslednje srečanje bo v Občinski knjižnici Polzela, in sicer 4. decembra 2014 ob 16:30. V prvem delu bomo predstavili nekaj biografij; če ste prebrali kakšno zanimivo, se nam pridružite in jo predstavite. V drugem delu bomo k pogovoru povabili nekaj lokalnih ustvarjalcev. Če imate kakšen predlog, koga predstaviti iz polzelskega ustvarjalnega okolja, sporočite na irena.s@zal.sik.si

Vabljeni vsi!Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!