Domov » Arhiv prireditev 2019 - Prebold

Likovna sekcija KUD Žalec: »V sliki me najdeš«

5 november 2019 Brez komentarja

V torek, 5. novembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold svoja likovna dela razstavilo 18 članov Likovne sekcije KUD Žalec. Razstava nosi naslov »V sliki me najdeš« in bo na ogled do 26. novembra 2019 v času odprtosti knjižnice.

Začetki Likovne sekcije KUD Žalec segajo v leto 2001. Člani so se takrat pod imenom Foto-likovna sekcija prvič predstavili z razstavo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec. 28. marca 2003 je sledila ustanovitev Likovne sekcije KUD Žalec. Takrat je štela osem članov, danes jih ima dvajset. Vedno imajo dobrega mentorja. Prvi mentor likovne sekcije je bil Stane Petrovič, nasledil ga je Božidar Ščurek, za njim so člani ustvarjali pod mentorstvom Djemala Djokovića. Zadnjih pet let je umetniško vodstvo prevzel akademski slikar Uroš Potočnik. »Skupaj z njim člani izbiramo likovne vsebine in jih skozi posamezno leto tematiziramo kot rdečo nit. Obiskujemo razna strokovna predavanja o likovni umetnosti in se redno individualno predstavljamo s svojimi likovnimi deli v prostorih društva. Program je kot lepilo, ki člane povezuje, hkrati pa nam omogoča, čeprav gre za izjemno heterogeno skupino, jasen pogled na smer, v katero želimo skupaj. Vsebina programa nam omogoča nadgrajevanje, ohranjanje in poglabljanje likovnega znanja,« je na dogodku v imenu mentorja povedal član sekcije Zvone Holobar.

Ustvarjalnost in zavzetost sta člane Likovne sekcije KUD Žalec popeljali v sam vrh amaterskih slikarjev. Obiskujejo tudi likovne kolonije in se večkrat na leto javno predstavljajo s skupinskimi in samostojnimi razstavami v domačem in širšem slovenskem prostoru. Tokratna razstava v preboldski knjižnici je ena izmed skupinskih razstav, ki jih sekcija organizira vsako leto po različnih razstaviščih. Nabor likovnih del ni tematski, saj so skupaj z mentorjem izbrali različna likovna dela oziroma dela, za katera menijo, da so avtorjem še posebno pri srcu, a hkrati zadostijo tudi vidiku napredka in kakovosti pri posameznih avtorjih. Dela so nastajala zadnjih nekaj let in vsebinsko zaobjemajo širok spekter likovnih žanrov ter posameznih stilskih in likovno-tehničnih prijemov.

Ob odprtju sta se razstavljavcem s cvetom simbolično zahvalili vodja Likovne sekcije KUD Žalec Marta Vošnjak in knjižničarka v Občinski knjižnici Prebold Lea Felicijan. S kulturnim programom je dogodek obogatila koncertna akademska flavtistka Tina Ostruh.

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...