Domov » Arhiv prireditev 2019 - Polzela

Kako ukrepati in kako prepoznati možgansko kap

17 oktober 2019 Brez komentarja

Območno združenje RK Žalec, KO RK Polzela, Društvo upokojencev in Občinska knjižnica Polzela so 17. novembra 2019 na gradu Komenda pripravili zanimivo predavanje nevrologinje asist. mag. Marije Šoštarič Podlesnik, dr. med., predstojnice nevrološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje. Govorila je o sodobnih pogledih na možgansko kap, kako jo prepoznati in kako ukrepati po njej.

Kot je povedala Šoštarič Podlesnikova, je možganska kap  nenadni dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. V približno 92 % gre za ishemično možgansko kap, kjer prekinitev obtoka povzroči strdek. Pri okrog 20 % bolnikov je vzrok možganske kapi krvavitev, ki pa je posledica razpoka žile. Prehodna motnja prekrvavitve je pomemben in močan napovedni dejavnik za nastanek možganske kapi v prvem tednu oziroma mesecu. Kar 50 % bolnikov po tranzitorni ishemični ataki (TIA) doživi ishemično možgansko kap v prvem tednu. 

Hitra prepoznava simptomov možganske kapi ali TIA omogoča v času do skupno 4,5 ure po nastanku težav zdravljenje s topljenjem strdka.
Predavanje na Polzeli je bilo namenjeno ozaveščanju laične javnosti, kako pravilno in hitro prepoznati začetne simptome možganske kapi ter omogočiti ustrezno obravnavo bolnika v najbližji bolnišnici. Beseda GROM predstavlja opomnik: G – govor, R – roka, O – obraz, M – minuta, kar laikom olajša prepoznavo simptomov možganske kapi.

Predavanja se je udeležilo veliko število Polzelanov, ki so po koncu predavateljici zastavili tudi nekaj vprašanj, na katera je odgovorila.

Besedilo: Tone Tavčer

Fotografije: Tone Tavčer

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...