Domov » Arhiv prireditev 2021 - Žalec

Kako svetliti misel in počutje

23 februar 2021 Brez komentarja

Leto 2020 je bilo eno zelo posebno leto. Ne le zaradi dodatnega dne, ki se pojavi vsake štiri leta, pač pa tudi in predvsem zaradi koronavirusa, ki se je zajedel v vse pore našega življenja. Prekrižal nam je načrte, marsikaj postavil na glavo, fizično nas je oddaljil, na mnogih področjih nam je zvezal roke ali nas celo ohromil. A v Medobčinski splošni knjižnici Žalec ne mirujemo. Če so obstale prireditve, kot smo jih bili vajeni doslej, nismo obstali ljudje. Pretekla leta smo se družili v knjižnicah, zdaj pa prihajamo k vam na dom. Tokrat smo v vaše domove vstopili prek aplikacije teams.

Kako svetliti misel in počutje je bil naslov pogovora, ki so ga omogočile Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje, Večgeneracijski center Zasavje, ki deluje pod okriljem Zasavske ljudske univerze, in Medobčinska splošna knjižnica Žalec. Z gostom dr. Karlom Gržanom se je pogovarjala Jolanda Železnik.

Pisatelj, mislec, duhovna avtoriteta in kot sam zase pravi tudi kmet je izjemen sogovornik, ki pogumno in odločno odstira tančico tam, kjer se je mnogi ne upajo niti dotakniti.

Z nostalgijo je potoval od otroških let do današnjih dni, ko živi sam, a nikoli osamljen, na Konjskem vrhu nad Lučami, kjer se po možganski kapi vrača k sebi. To vračanje je ena sama milost – milina in blagost – blagoslov.

Razkril je, kako poteka njegov dan ter kaj trenutno bere in piše. Razmišljal je o strahu in negotovosti, ki ju sproža koronavirus. Ob tem je poudaril, da smo celovita bitja, zato je imunski sistem močan le, če krepimo vse razsežnosti naše osebnosti.

Tudi o posledicah pomanjkanja socialnih stikov in vplivih na človekovo psiho je tekla beseda. Meni, da je povezovanje nujno za preživetje. Spregovoril je o (ne)hvaležnosti in nasilju, ki ga je vedno več, ne le fizičnega, tudi verbalnega.  Pa kako ukrotiti ego. Izpostavil je Trstenjakov stavek: Kar je enoumno je neumno.

Ker je pogovor potekal v februarju, je beseda nanesla tudi na postni čas, ki nas želi vrniti k nam samim, in na kulturo, kateri se poklanjamo 8. februarja.

Zaključil je s pobudo, da je treba širiti pozitivne misli, ker so naša moč in luč, ki svetlijo pot, po kateri stopamo.

Jolanda Železnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...