Domov » Arhiv prireditev 2023 Žalec

JE MOJE ŽIVLJENJE GORA – Natašino osupljivo življenje. Predstavitev knjige o Nataši Privošnik

13 novembra 2023 Brez komentarja

13. novembra 2023 je bila v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec predstavitev knjige o življenju Nataše Privošnik, izjemne ženske, katere zgodba osupne vse, ki jo poznajo. Zgodbo je po pripovedovanju Nataše zapisala Irena Štusej.

Je njeno življenje gora se Nataša najbrž ne sprašuje več, saj že nekaj časa ve, da ji gore ponujajo nove smeri v življenju, nove vzpone in padce, nov smisel, svežo energijo. Nataša Privošnik je invalidsko upokojena profesorica defektologije za motnje vedenja in osebnosti, izvedenka za pedagoško področje, je licencirana inštruktorica za razvijanje pozitivne samopodobe otrok in mladostnikov za EU in predavateljica na seminarjih za usposabljanje kadra na področju šolstva, zdravstva in sociale v Sloveniji in tujini (od leta 2001 do leta 2009), je usposobljena izvajalka storitev pomoči za osebe s primanjkljaji, avtorica strokovnih člankov na temo odnosov in še bi lahko naštevala.

Njeno življenje je polno težkih preizkušenj. Rodila se je s totalnim enostranskim razcepom trdega neba, mehkega neba, čeljusti in ustnice. Preživela je operacijo na možganih, tri operacije na odprtem srcu in druge operativne posege ter premagala raka. Četrto srčno operacijo je preživela septembra 2022. Življenje jo je izmojstrilo v občutku za osebe s primanjkljaji na vseh področjih, saj je skrbela tudi za hčer, ki je prestala številne težke operativne posege, pretežno na ušesih. Tudi hči Liza se je namreč rodila s precej velikim razcepom trdega in mehkega neba ter ustnice.

Do enainpetdesetega leta starosti ni zmogla prehoditi krajše višinske razlike s pravilnim dihanjem. Hoja v hribe in plezanje sta ji po tretji srčni operaciji postala izziv. Naredila je začetni in nadaljevalni tečaj plezanja, začetni in nadaljevalni tečaj feratanja in zaključek tečaja skalnega plezanja. Junija 2023 se je udeležila svojega prvega Mednarodnega paraplezalnega tekmovanja Master v Imstu na Tirolskem, kjer je dosegla 3. mesto v kategoriji Open Class Women.

Je predsednica Medobčinskega društva invalidov Žalec, ki šteje okrog 1800 članov.

Z možem Damjanov ter z otrokoma Lizo in Lukom živi v Šempetru v Savinjski dolini.

Na predstavitvi, kjer je bilo 123 prisotnih, so v pogovoru, ki ga je usmerjala direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik, sodelovali Nataša Privošnik, avtorica knjige Irena Štusej, Natašina spremljevalka v visokogorju Marta Rojnik, predstavnik inPlaninca Jurček Nowakk in mentorica v Plezalnem centru Celje Maša Bobek. Iz pogovora so prisotni spoznali, kako je nastala knjiga in kakšno je Natašino udejstvovanje v gorah in v plezalni steni z oprijemkami in s klini. Z glasbo je večer obogatila mlada pianistka Neli Kopušar.

Nataša je oseba, ki jo je vredno srečati, doživeti z njo trenutek in si želeti novega. Rada pove o sebi vse, najraje pa to, da so gore sicer nov smisel življenja, a jo pri vsem vodita dobrodelnost in sočutje. Od vsake prodane knjige je po 1 euro namenila Plezalnemu centru Celje, Odboru inPlaninec in Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Irena Štusej

Deli vsebino na facebook-u...