Domov » Arhiv prireditev 2019 - Prebold

Jamarski klub Črni galeb Prebold praznoval 50 let delovanja

24 september 2019 Brez komentarja

Od torka, 24. septembra, do sobote, 2. novembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold v času njene odprtosti na ogled bogata razstava Jamarskega kluba Črni galeb Prebold, postavljena v počastitev 50-letnice delovanja Črnih galebov.

Razstava pokaže na začetke obiskovanja jam na območju Savinjske doline, ko so se fantje, sosedje iz Dolenje vasi (Karel Pečar, Darko Naraglav, Henrik Zlobec), leta 1969 prvič podali v Jamo Pekel, drugi v istem času z Antonom Vedenikom v jamo Škodavnico pri Vranskem. Odkritje zgornje etaže Jame Pekel, 14. avgusta 1969 sta jo odkrila Darko Naraglav in Karel Pečar, je botrovalo ustanovitvi kluba in 25. septembra 1969 so člani Črnega galeba postali tudi del takratnega Društva za raziskovanje jam Slovenije oziroma Jamarske zveze Slovenije. Od takrat dalje dajejo neizbrisen pečat raziskavam na območju osamelega krasa Spodnje in Zgornje Savinjske doline, na Kozjanskem, v Zasavskem hribovju in v predalpskem in alpskem svetu Zgornje Savinjske doline. Vse to dopolnjujejo še raziskave in uspehi na tleh Južne Amerike, na Galapagosu, karibskem otoku San Andres, v Ekvadorju (1979), Kolumbiji (1984), na Kreti (1988) in na treh odpravah na Filipine (1995, 1999, 2008) ter na otok Vis (1986) in Brač (2005).

Raziskovanje jam na več kot 2000 metrov visoki Raduhi nad Lučami jim je leta 1981 razkrilo jamski alpski biser, Snežno jamo, ki je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji. Z ureditvijo za turistični obisk je bilo kronano njihovo dotedanje aktivno jamarsko-raziskovalno delo. Klub deluje tako na jamarsko-raziskovalnem kot turističnem področju, s čimer daje pomemben prispevek tudi turistični ponudbi Zgornje Savinjske doline in posledično vse Slovenije.        

Člani kluba niso le jamarji, njihova prisotnost je vseskozi opazna v javnem življenju, na krajevni, občinski in državni ravni. Bili so organizatorji ali soorganizatorji vrste prireditev, tekmovanj in manifestacij. Vse to dokazujejo številni pokali, priznanja, diplome (bili so prvaki v občinski ligi v malem nogometu, večkrat prvaki v ligi za planinsko orientacijo, aktivni v civilni zaščiti, zlasti za potrebe reševanja iz visokih stavb). Bogata je njihova fotografska in kino dejavnost ter založništvo. Izdajajo društveno glasilo Črni galebi pišejo, 15 let so bili tudi založniki naravoslovnih stenskih koledarjev, ki so promovirali jamarstvo. V treh samostojnih knjižnih izdajah so opisali dosežke svojih jamarskih odprav in delovanje Jamarskega kluba Črni galeb Prebold.

V Občinski knjižnici Prebold so 50. obletnico zaznamovali z glasbeno-predstavitvenim dogodkom ob odprtju razstave. V kulturnem programu je nastopila nadarjena citrarka Maša Strmec, skozi zgodovino jamarskega kluba je obiskovalce popeljala knjižničarka Lea Felicijan, o razstavi je spregovoril ustanovni član Črnih galebov Anton Vedenik, prikazana je bila tudi videoprojekcija o delovanju preboldskih jamarjev. Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak in predsednik Jamarskega kluba Črni galeb Prebold Silvo Ramšak.

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...