Domov » Izpostavljeno

Iz zakladnice domoznanskega oddelka

17 september 2014 Brez komentarja

karmen telefon 1066Medobčinska splošna knjižnica Žalec hrani v svojem domoznanskem oddelku knjigo Deductio, Das ist: Nohtwendige Außführung, Bericht und Erzehlung, deren Ursachen und Motiven, warumb Kayser Ferdinandus II. nach tödtlichem Abgang weyland Kaysers Matthiae deß Regiments im Königreich Böheim und derselben incorporirten Länder verlustigt : Auffs neue übersehen, mit fleiß corrigirt …, izdano v Pragi leta 1620. V zadnjem delu te knjige je vključeno delo Jakoba Rosolenza in s tem prva omemba protestantske cerkve v Govčah.

Protestantizem na Slovenskem za seboj ni pustil veliko spomenikov. Med redkimi zgradbami, ki so poznane, pa še to le v rekonstrukciji, je cerkev v Govčah (Scharfenau) pri Žalcu. Stala je samo dve desetletji, saj jo je na prehodu v 17. stoletje porušila protireformacijska komisija. Član komisije je bil tudi prošt iz Steinza, Jakob Rosolenz. Ta je v svojem delu Extract dess Gegenberichtes Jacoben zu Staynz iz leta 1607 med drugimi natančnimi podatki o uničevanju cerkva, pokopališč in knjig na slovenskem Štajerskem prvi opisal monumentalno protestantsko cerkev v Govčah pri Žalcu.

Knjigo je odkrila umetnostna zgodovinarka Daša Pahor, ki se ukvarja s preučevanjem protestantizma in ima v Münchnu tudi svoj antikvariat. S knjigo je navdušila žalsko knjižnico, pri nakupu knjige pa je pomagala tudi žalska občina. Gradivo ni pomembno le za spodnjesavinjsko območje, ampak tudi za državo nasploh, saj je omenjena knjiga edini primerek v Sloveniji. 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!