Domov » Arhiv prireditev 2018 - Žalec

HUMOR JE RESNA STVAR –  marčevsko študijsko bralno druženje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

1 marec 2018 Brez komentarja

Mešanica vsega po malem je bilo marčevsko druženje s knjigo in z branjem. V marcu nam običajno pridejo na misel ženske, dvojina ženska-moški, lepše vreme, brstenje, humor … Da ne bi bilo razmišljanje v to smer prerahla usedlina, smo povabili še Cankarja. 2018 je Cankarjevo leto, sto let od njegove smrti. Ni je plasti življenja, kjer ga letos ne bi mogli omenjati. Že z jutranjim vonjem iz skodelice kave se spomnimo nanj. Morda pa se zvečer spomnimo njegove Erotike, prve knjige, ki jo je objavil in s katere honorarjem je plačal pogreb matere, ki jo je imel nadvse rad. A njegova erotika za današnji čas ni žgečkljiva, kot morda kdo pričakuje. Naslov je najbrž izbral kot provokacijo na ozkoglednost takratnega časa. Ne glede na to, preberimo jo vsaj letos, če smo že prejšnja leta pozabljali nanjo.

Oj ljubica iz prejšnjih dní,

iz polpozabljenih, jasnih dní,

takó krasnà, takó sladkà,

nocoj je mimo okna šlà.

In moje okó, kot prejšnje dní,

zamišljeno za njó strmí, —

kakó bi objel jo pretesnó,

kakó bi poljubil jo pregorkó.

Za njó strmí okó solznó,

in v srcu je meni takó težkó, —

pozábila name je bógve kdaj,

a jaz je ne morem vekomaj.

(Erotika, pesem iz dela Iz lepih časov)

 

Nekaj knjig smo odprli, o njih povedali, kar se nam je zdelo, se nasmejali vzdevkom, ki si jih moški in ženske poklanjamo drug drugemu, in še marsikaj drugega je bilo v besedah med nami.

Toplo vabljeni, da ste z nami na aprilskem druženju, 5.4.2018 ob 16. uri v žalski knjižnici.

Irena Štusej

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...