Domov » Arhiv prireditev 2021- Prebold

Društvo oseb z okvaro sluha celjske regije v preboldski knjižnici

7 september 2021 Brez komentarja

Pred dvema letoma je Občina Prebold kot invalidom prijazna občina pridobila listino »Občina po meri invalidov« in se s tem pridružila lokalnim skupnostim, ki si prizadevajo za odgovorno obnašanje do najranljivejših posameznikov v družbi. Z namenom obveščanja in ozaveščanja, kako nujno je ustvarjati kakovostno vključevanje ljudi s posebnimi potrebami v sleherna področja življenja, je v torek, 7. septembra 2021, v Občinski knjižnici Prebold potekal pogovorni večer s člani Društva oseb z okvaro sluha celjske regije. S predsednikom društva Alešem Peperkom in sekretarko društva Sibilo Čater se je pogovarjala knjižničarka Lea Felicijan, ob sodelovanju tolmačke slovenskega znakovnega jezika Duške Berločnik. 

Društvo s 73-letno tradicijo delovanja na območju širše celjske regije zajema 20 občin (tudi Občino Prebold) in šteje okoli 500 članov (gluhih, naglušnih, s polževim vsadkom in gluhoslepih). Je eno izmed 13 društev, ki delujejo v Sloveniji. Društvo je tudi ustanovitelj invalidskega podjetja Zaupanje za zaključna dela v gradbeništvu in izdajatelj glasila Svet brez zvoka. »V društvu informiramo osebe z okvaro sluha o njihovih pravicah, jim zagotavljamo spremstvo in zagovorništvo pri stikih z institucijami ter pomoč pri iskanju zaposlitve, prisluhnemo težavam in pomagamo pri njihovem reševanju, poskrbimo za druženje s sebi enakimi,« je povedala sekretarka Sibila Čater. Kaj pomeni biti gluh, kako poteka izobraževanje in zaposlovanje oseb z okvaro sluha in na kaj moramo biti pozorni, ko se pogovarjamo z gluhimi in naglušnimi, je pojasnil predsednik Aleš Peperko. Zbrani so se v večeru naučili tudi nekaj besed v slovenskem znakovnem jeziku, do konca septembra pa bo v času odprtosti knjižnice na ogled razstava likovnih del članov društva. 

Slišeči poslušajo in govorijo, osebe z okvaro sluha gledajo in se sporazumevajo s kretnjami. Še kako prav je, da se s tem zavedanjem srečamo oboji in s tem podiramo zidove neznanega, se ne izognemo in umaknemo. Če znamo ustvariti odgovoren, pristen stik, se zavemo, da vsakdo lahko enakovredno sobiva v skupnosti.

 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...