Domov » Arhiv prireditev 2021 - Braslovče

Dr. Željko Ćurić: Kdaj, če ne zdaj, je čas za strpno in premišljeno komunikacijo, zato previdno z besedami …

9 september 2021 Brez komentarja

V četrtek, 9. septembra 2021, smo v Domu kulture Braslovče gostili dr. Željka Ćurića. Zdravnika, psihiatra, predavatelja, učitelja, trenerja in še bi lahko naštevali. Njegovi nazivi in področja dela presegajo. Nazivov ne mara. Poklic, ki ga ceni, je biti človek človeku. In to tudi je. V vsem, kar počne. Ko vstopi v prostor in ga zavzame s svojo veličino, vdihneš globlje. A ko si ob njem, začutiš sočloveka. Mir in varnost.

Njegovo predavanje je brskanje po sebi. Poslušaš in iščeš in se strinjaš. Z vsem, kar pove. Komunikacija je nekaj tako vsakdanjega, da jo z leti povsem avtomatiziramo. Ostaja le par ogrodij, okrog katerih napletemo situacijo. Poslovno, prijateljsko, intimno. »Kaj si rečete, ko se zjutraj zagledate v ogledalu?« Preprosto vprašanje. A odgovor nanj nam začne in oblikuje dan. Oblikuje nas in naš odnos do drugih. Zakaj se določenih ljudi izogibamo? Zakaj nam je ob njih neprijetno? Zaradi njihovega videza, mimike, vedenja? Ali ker smo mi sami to, kar smo? Zakaj moramo biti v odnosu do drugih vedno nekje. Zgoraj ali spodaj. Zakaj je tako težko biti z in ob nekom in tam tudi ostati. Ostati realen, kot pravi on.

Za nami je prvo predavanje iz cikla »Kdaj, če ne zdaj, je čas za strpno in premišljeno komunikacijo, zato previdno z besedami …«. Pravijo, da človek ni žival, saj razmišlja in govori. Zakaj si potem dopuščamo, da naša dejanja govorijo drugače? Zakaj si dopuščamo biti neprevidni z besedami v nestrpni in nepremišljeni komunikaciji? Vprašanja. Tako preprosta in intenzivna hkrati, da bomo odgovore še dolgo iskali. In prav je tako.

Cikel predavanj smo organizirali skupaj z občinami Spodnje Savinjske doline, v sklopu promocije zdravja v Medobčinski splošni knjižnici Žalec. Vodja programa in hkrati organizatorka večera Valerija Jerman nas je po uvodnem pozdravu prepustila večeru in ga sklenila s povabilom na še dve predavanji, ki sledita in ki bosta, kot dr. Ćurić rad pove, pobrskali po naših podstrešjih. Na nas pa je, kako bomo ta podstrešja uredili.

Predavanja se je udeležil tudi župan Občine Braslovče Tomaž Žohar.

Laura Jelen

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...