Domov » Arhiv prireditev 2015 - Prebold

Dr. Ivan Dolinar: Vas Matke skozi preteklost – predstavitev knjige

17 marec 2015 Brez komentarja

V torek, 17. marca 2015, je bilo v Občinski knjižnici Prebold še posebno slovesno, saj je dr. Ivan Dolinar predstavil svojo pravkar izdano knjigo Vas Matke skozi preteklost. Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak in podžupan Marjan Golavšek. Za izjemno kakovosten glasbeni program so poskrbele nadarjene glasbenice Glasbene šole Risto Savin iz Žalca: flavtistki Iza Štih in Nika Novak, pianistka oz. korepetitorka Melita Estigarribio Villasanti ter mentorica Agata Gojkošek. Izdajo knjige je omogočila Občina Prebold, za oblikovanje, grafični prelom in tisk je poskrbela tiskarna Grenko tisk iz Petrovč, lektorirala je Lea Felicijan.

Gre za avtorjevo že sedmo knjigo, tokrat se je častni občan Občine Prebold, upokojeni zdravnik in ljubiteljski zgodovinar posvetil zgodovini vasi Matke ter njenim prebivalcem. Kot že velikokrat doslej, je tudi zdaj dejavno sodeloval z vaščani in brskal po arhivih. Nastalo je obsežno poglavje, v katerem zdajšnji rod lahko razbere rodovno zgodovino za 250 let nazaj. Prav tako je zanimiva zgodovina krajevnega imena: izvor besede Matke je sicer neznan, latinska beseda mattea pomeni slastno mesno jed. Pisec razišče tudi število žrtev prve in druge svetovne vojne, in sicer se je to v Matkah povzpelo nad slovensko povprečje.

»Pri odkrivanju virov, zbiranju podatkov, predvsem pa med zapisovanjem preteklih dogodkov se z mislimi vračam v preteklost in doživljam takratni čas. Brez spoštovanja do dela prednikov, poznavanja kraja in vztrajnosti ni pravih zapisov,« je številnim obiskovalcem razkril Dolinar. V pogovoru z Leo Felicijan sta se dotaknila še spominov, ki ga vežejo na prve obiske Matk in Matenčanov.

V imenu občine se je avtorju s simboličnim darilom zahvalil župan Vinko Debelak.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!