Domov » Arhiv prireditev Prebold 2013

Dr. Ivan Dolinar: Kraj Prebold skozi čas – predstavitev knjige

2 julij 2013 Brez komentarja

V torek, 2. julija 2013, je v Občinski knjižnici Prebold potekala predstavitev knjige Prebold skozi čas, ki jo je predstavil avtor, častni občan Občine Prebold, dr. Ivan Dolinar.

Redko se zgodi, da je zdravnik hkrati zagrizen zgodovinar, ki z vso vnemo brska po številnih arhivih in raziskuje tudi področja, ki jih uradna zgodovina, napolnjena s številnimi podatki, zaobide. Mnogo knjig je Ivan Dolinar napisal o krajih v domači občini in širše, saj je raziskoval tudi v Grižah, Novem Celju. V svoji peti knjigi si je zadal nalogo, da razišče korenine Prebolda oziroma Šentpavla. Zbrano gradivo je časovno in smiselno razporedil, dodana so še svetovna dogajanja, ki so vplivala na življenje tukajšnjih ljudi. Gre za zgodovino kraja od prve pisane omembe do sodobnosti. Knjiga je opremljena s številnimi fotografijami originalnih dokumentov, zemljevidov in s fotografijami. Izdajo knjige je omogočila Občina Prebold.

Številni obiskovalci so v pogovoru spoznali, kakšna je razlaga besede Prebold oziroma Pragwald, Ivan Dolinar je razložil najzanimivejša ledinska imena; govoril je še o kmečkih uporih v Savinjski dolini, predstavil, kako je pravzaprav ustvaril hišni rodovnik kraja Prebold.

Z gostom se je pogovarjala Lea Felicijan, v kulturnem programu so sodelovali Prijatelji Šest-Še.

V imenu Občine Prebold se je avtorju s simboličnim darilom zahvalil župan Vinko Debelak.

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!