Domov » Izpostavljeno

Dnevi evropske kulturne dediščine 2012

20 september 2012 Brez komentarja

Izkušnje dediščine v zadnjem septembrskem tednu

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) se začnejo v soboto, 22. septembra, v Idriji. V tednu, ki sledi, več kot 140 brezplačnih dogodkov v 70 mestih in krajih po Sloveniji  ljubiteljem kulturne dediščine in vsem radovednim odkriva zgodbe o tem, kako se dediščina prenaša iz roda v rod in na kakšen način povezuje starejše in mlajše generacije.

Dnevi evropske kulturne dediščine so vsakoletne septembrske prireditve, ko se članice družine evropske skupnosti povežemo, skupaj odkrivamo, ustvarjamo, se predstavljamo in pobliže spoznavamo našo skupno dediščino. Dnevi so priložnost, da svoje vrednote posredujemo drugim in se učimo spoštovati vrednote drugih. Predstavljajo najbolj prepoznavno akcijo na področju kulture pod pokroviteljstvom Sveta Evrope in Evropske komisije. Vanjo je vključenih 50 držav, 6.000 mest in 30 tisoč kulturnih spomenikov. Temeljni vodili DEKD sta spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne dediščine in javnosti predstaviti idejo o skupnem evropskem prostoru, skupni kulturni dediščini. V septembru bodo tako milijoni prebivalcev Evrope obiskovali in spoznavali kulturne spomenike, ki običajno niso dostopni širši javnosti.

Izhodišče za letošnjo temo nam je na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, tako kot že nekaj let zapored, dalo splošno evropsko leto – Evropska unija je leto 2012 razglasila za leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami. Ljudje s starostjo pridobivamo izkušnje in modrost. Želimo si, da mladi tem modrostim in izkušnjam prisluhnejo ter iz njih pridobijo znanje in sposobnosti, koristne za današnji čas. Če to temo prenesemo na dediščino, potem lahko rečemo, da je dediščina s tem, ko se stara, vse vrednejša – seveda, če znamo v njej prepoznati vrednote, pomembne za sodobnost. Dediščina ponuja neštete zgodbe, ki lahko mladim pomagajo najti, če ne že smisla obstoja, pa vsaj izziv za svoje uveljavljanje. Dediščina nam, na primer, daje okvir za premislek, kaj prinaša sodoben način življenja in ali je res, da so pomembne le novosti in da je vse staro odvečno, konservativno in da ovira razvoj.

 

Večkrat pravimo, da dediščine nismo dobili v dar od svojih staršev in starih staršev, ampak smo jo dobili na posodo od svojih otrok in vnukov, zato moramo z njo skrbno ravnati in jo ceniti.

To še posebej velja za Idrijo. Najvišje priznanje, ki ga dediščina lahko dobi, je vpis na Unescov seznam svetovne dediščine, in Idrija se s tem od letos upravičeno ponaša. Vpis na seznam svetovne dediščine pomeni najmočnejšo zavezo, da bomo za skupno dediščino človeštva skrbeli, jo bogatili in predajali prihodnjim rodovom.

Zato so za Idrijčane letošnji Dnevi praznično obarvani. V celotedenskem dogajanju in še posebej na dan odprtja želijo pokazati, kako raznolika, bogata, predvsem pa živa je njihova dediščina, »dediščina živega srebra«, ki je bila junija letos vpisana na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Več kot 400 sodelujočih, mladih in malo manj mladih, ki si med sabo podajajo roke, bo oživilo mestno jedro – na predstavitvah pestre in bogate dediščine v dramatizacijah, glasbenih in plesnih nastopih, delavnicah, na razstavah, predavanjih, s pokušino avtohtonih kulinaričnih dobrot, ogledih muzejev, muzejskih zbirk in filmov, pohodih … Prireditveni krog dneva odprtja bomo zaključili pozno popoldne na gradu Gewerkenegg, kjer bomo v javnost pospremili novo razstavo Idrija – zibelka naravoslovja ter v družbi častnega gosta državnega sekretarja Aleksandra Zorna slovesno odprli Dneve evropske kulturne dediščine 2012.

Sledil bo pester prireditveni teden po vsej državi. V razgiban in vabljiv program se povezuje več kot 200 muzejev, galerij, knjižnic, nevladnih organizacij in šol.

Natančen program prireditev najdete na spletni strani koordinatorja, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, www.zvkds.si/dekd, lične programske brošure pa na vseh prireditvenih mestih, v turistično-informacijskih centrih in knjižnicah.

Program prireditev.pdf

 

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!