Domov » Arhiv prireditev 2021- Prebold

Desetletje Občinske knjižnice Prebold

2 december 2021 Brez komentarja

3. decembra 2021 praznujemo desetletje delovanja Občinske knjižnice Prebold. Mnogi se še spominjajo radosti ob selitvi knjižnične zbirke iz prostorov stare preboldske lekarne v zdajšnji svetel, barvit in sodobno opremljen prostor. Še je živ spomin na slovesnost ob odprtju vrat v novo zakladnico branja, ko so trak prerezali župan Občine Prebold Vinko Debelak, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik in dolgoletna knjižničarka Pavla Mlakar. Nastanek knjižnice sicer sega v leto 1945, bralna kultura v Preboldu pa je bila razvita že zdavnaj prej.

Krajevna Občinska knjižnica Prebold je ena izmed 11 organizacijskih enot Medobčinske splošne knjižnice Žalec, ki s svojo mrežo zajema območje Spodnje Savinjske doline. Je sodobna, komunikacijsko naravnana splošna knjižnica in temelji na poudarjanju vloge uporabnikov: s svojimi dejavnostmi aktivira prebivalce lokalne skupnosti, tvorno sodeluje z lokalnim okoljem, je del družbene in kulturne ter tudi družabne mreže. Na 287 kvadratnih metrih Občinske knjižnice Prebold je uporabnikom na voljo več kot 21.000 enot knjižnega gradiva. Aktivnih članov knjižnice je 730. V desetih letih se je v Občinski knjižnici Prebold zvrstilo 470 prireditev, obiskalo jih je 13.970 obiskovalcev.

Z odprtjem nove knjižnice so se pojavile tudi številne novosti in možnosti, ki jih knjižnica ponuja bralcem in obiskovalcem. Zavedanje, da je knjižnica pomembno kulturno središče kraja, je bilo vseskozi vodilo za organizacijo prireditev. Za najmlajše so se zvrstile številne otroške predstave, sobotne ustvarjalnice in mesečne pravljične ure z branjem zgodb in pesmi, sklenjene s pogovorom in tematskim ustvarjanjem. Bogato je bilo bibliopedagoško delo s prepletom tesnega sodelovanja knjižnice, vrtca in osnovne šole, še posebno v sklopu projekta Mali Savinjčani beremo, v obliki jesenskih predstavitev knjižnice prvošolcem in bralnih uric. Vrednote lokalnega okolja so se ohranjale z domoznanskimi prireditvami, poimenovanimi Utrip domoznanstva, ko so društva predstavljala svoje delovanje skozi čas in tako zaznamovala obletnico ali poseben dosežek. Ob izdaji književnega ali glasbenega dela domačega pisca, glasbenega poustvarjalca oziroma skupine se je krepila identiteta lokalne skupnosti ob predstavitvah ali spominskih večerih. Zadnja leta je bilo več potopisnih predavanj s fotografskimi in besednimi predstavitvami, velikokrat so bile pospremljene z glasbo in predmeti ali hrano s predstavljene poti. Organizirana so bila strokovna predavanja, na primer o zdravem načinu življenja, delu na vrtu, psihološka in zgodovinska predavanja. V sodelovanju z Občino Prebold so bile v sklopu projekta Občina po meri invalidov izvedene mnoge prireditve z namenom približevanja ranljivim skupinam prebivalcev. Na ogled so bile raznovrstne mesečne razstave s kulturnim programom ob odprtju. Bralna kultura in povezovalna vloga knjižnice se je utrjevala z organizacijo literarnih večerov lokalnih ustvarjalcev in pogovornih večerov z znanimi Slovenci. Uspešno je bilo sodelovanje s preboldskim domom starejših občanov, kjer je vsak mesec potekalo literarno druženje. Izpostaviti velja še projekt branja za odrasle Savinjčani beremo, v njem so bralci skozi vsa leta s posebnim zanimanjem prebirali skrbno izbrano knjižnično gradivo.

Vabimo vas, da Občinsko knjižnico Prebold še naprej čim večkrat obiskujete ali jo obiščete, če še niste naši člani. Zahvaljujemo se vsem zvestim bralcem in izvajalcem prireditev, hkrati pa se priporočamo ter vabimo k nadaljnjemu sodelovanju.

 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...