Domov » Arhiv prireditev Žalec 2015

DECEMBRSKO BRALNO DRUŽENJE NA VALOVIH ČASA : »VKLOPI SE«

3 december 2015 Brez komentarja

Na Ta veseli dan kulture smo se v žalski knjižnici že v drugo družili na temo branja o begunstvu, izseljenstvu, emigrantstvu. Pogovor sva usmerjali Irena Štusej iz Medobčinske splošne knjižnice Žalec in Biserka Neuholt Hlastec iz UPI Ljudske univerze Žalec.

Kar pride na valove časa, to je del nas. Begunstvo ni nov pojav, je pa zagotovo ta čas izrazitejši. Branja o tem je veliko. Tokrat sta bila z nami novinar Tone Vrabl, ki je bil rojen v izseljenstvu in so ga najbrž zato privlačile pripovedi izseljencev, ki jih je zbral v knjigi Boleče zgodbe. Z nami je bila tudi Makedonka Aleksandra Delova Škoflek, zanjo je bila ljubezen usodna, da je prišla v Slovenijo. V razumljivi slovenščini in z živahno odprtostjo je pripovedovala o svojem prilagajanju, druženju, učenju, o življenju v Sloveniji pravzaprav. Bila je tudi del projekta »Vklopi se« v izvedbi žalske univerze; to je program spodbujanja medkulturnega dialoga s tujimi državljani, spodbujanje tolerantnega in spoštljivega odnosa do kulturnih razlik in podobno.

Kako dobro poznamo življenje tujcev v Sloveniji smo preverili v igri, kjer smo prevzeli novo identiteto. Bili smo neizobražena, samska ženska iz Bosne, zidarski delavec iz Kosova, programer iz Sicilije in podobno. Namišljeno smo pripovedovali, kakšno je naše življenje v Sloveniji. Pripovedi so bile duhovite, so sicer odražale del resnice, a zagotovo ne vseh težav, s katerimi se soočajo priseljenci.

Mladi bo tema branja naslednja dva meseca. V teh dneh bo objavljen priporočilni seznam branja. Na srečanje v februarju bomo povabili nekaj staršev, katerih otroci živijo v tujini.

Pridružite se nam lahko kadarkoli.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...