Domov » Aktualno, Arhiv prireditev Žalec 2013

Dan zbiranja spominov na Prvo svetovno vojno

25 oktober 2013 Brez komentarja

Naslednje leto bo minilo 100 let začetka prve svetovne vojne. V spomin in opomin smo se v Medobčinski splošni knjižnici Žalec odločili, da bomo organizirali Dan zbiranja spominov na Prvo svetovno vojno. Podobni dogodki so se odvijali tako že lansko leto kot tudi letos po slovenskih splošnih knjižnicah. Namen dogodka, ki je potekal skozi ves dan, je bil zbrati čimveč različnih dokumentov, fotografij, razglednic, spominov, predmetov itd. vezanih na obdobje prve svetovne vojne in Spodnje Savinjske doline. S tem dnevom smo želeli dobiti vpogled v dogajanje po Spodnji Savinjski dolini v času te svetovne morije.  Kako je bila Spodnja Savinjska dolina vpeta v samo dogajanje svetovne morije? Kdo vse je bil mobiliziran? Na katerih bojiščih so se bojevali naši predniki? Kako so vojno doživljali posamezniki? Kakšne so intimne zgodbe vojakov, njihovih družin in vseh ljudi v zaledju, ki so se trudili, da bi življenje kljub grozotam teklo čimbolj normalno?

Obiskovalci so svoje spomine – predmete, fotografije, pisma itd. – prinesli  s seboj v knjižnico. Katalogizatorji, knjižničarji so predmete popisali ter zapisali njihove zgodbe. Zatem pa so jih skenirali in fotografirali, tako da so predmete takoj dobili nazaj.

Zapisane zgodbe bodo objavljene na portalu Kamra (to je portal digitalizirane kulturne dediščine), naslednje leto, 2014, pa bomo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec naredili obsežnejšo razstavo.


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!