Domov » Arhiv prireditev Prebold 2013

Črnilo, črka in papir: predavanje Marjana Kreblja o zgodovini tiska in pisavah

5 junij 2013 Brez komentarja

V sredo, 5. junija 2013, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo predavanje z naslovom Črnilo, črka in papir. Marjan Krebelj, ki je predavatelj na fakulteti za arhitekturo, samostojni oblikovalec in fotograf, nam je predstavil zgodovino tiska in pisav.

Razvoj človeške vrste je vezan na mnogo izumov in tehnologij, toda nobena ni tako globoko v srcu našega napredka (pa naj bo filozofski ali tehnološki) kot prav reprodukcija besed in slik na papirju. Tehnologija tiska je ključna za širjenje znanja, z njo so se rojevale in širile ideje, ki segajo od znanosti do umetnosti, toda še najbolj dramatično – politike. Širjenje idej s pomočjo tiska je omogočilo revolucije, tresli so se stoli, padale so glave …

Kakšen je bil ta vrtinec od začetka paleolitika do danes in kam gre lahko naprej? Kako delujejo stroji, ki so vse to omogočili? Vse to smo spoznali v zanimivem in dinamičnem predavanju, ki ga je Krebelj strnil z mislijo, da je izum tiska ter njegov razvoj primerljiv z današnjo eksplozijo interneta.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!