Domov » Arhiv prireditev 2019 - Prebold

Colorado trail: z gorskim kolesom čez Skalno gorovje

8 oktober 2019 Brez komentarja

V torek, 8. oktobra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo potopisno predavanje popotnika, gorskega kolesarja in ljubitelja narave Marjana Moderca.

Ko sta z dekletom tuhtala, kako ljubezen do pohodništva, gorskega kolesarjenja, taborjenja, potovanj in izzivov zmešati v pustolovščino, vredno celoletne zaloge odmerjenega dopusta, sta postala pozorna na po mnenju mnogih najlepšo dolgometražno gorsko kolesarsko (pre)izkušnjo: Koloradsko pot – slavno, a zahtevno pot, ki na povprečni višini 3000 metrov nadmorske višine preči Skalno gorovje v ZDA. Ko sta izvedela, da več kot polovico poti predstavlja pot enoslednica oziroma tako imenovana »singlca«, je odločitev postala precej preprosta. Nekaj mesecev po načrtovanju in izbiranju najnujnejše opreme sta se tako septembra 2018 podala na 850 kilometrov visokogorsko mešanico uživancije in garanja.

Čudovita in mestoma kar naporna stezica ju je vodila pod najvišjimi vrhovi celinskega dela ZDA. Kolo sta potiskala čez visoke prelaze, vriskala na neskončnih in zavitih spustih, dih pa jima je jemal redek višinski zrak in izjemni razgledi. Vozila sta se skozi neskončne tunele barvitega trepetlikinega gozda, kot iz vesternov izrezana rudniška mesteca, pokukala sta celo v najvišje ležečo slovensko cerkev na svetu.

Težave na poti so jima pomagali premagovati že prav neverjetno prijazni domačini. Njihova ustrežljivost in pozornost sta bili pravzaprav eden izmed večjih kulturnih šokov v ZDA, obenem pa razlog, da sta se skozi vso pot, kljub divjini, počutila precej varno. Ob številnih kulturnih razlikah ju je navdušila tudi prostorsko-sociološka urejenost gorskega kolesarjenja. Dobila sta občutek, da so ZDA s svojo mešanico naravnih lepot, dobro razvitih mrež poti, servisne infrastrukture in socialne sprejetosti gorskega kolesarjenja prava obljubljena dežela za ta šport.

S kolesarske avanture po Coloradu sta tako poleg nepozabnih spominov, utrjenih zadnjic in načetih koles prinesla tudi konkretno izkušnjo, da je s strpnim in odgovornim odnosom naravo mogoče trajnostno uživati še kako drugače kot v gojzarjih.

Besedilo: Marjan Moderc
Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...