Domov » Arhiv prireditev 2015 - Vransko

ČEVLJARIJA NA VRANSKEM

6 junij 2015 Brez komentarja

V sklopu Križnikovega pravljičnega festivala je v soboto, 6. junija 2015, tudi na Vranskem potekal prav poseben sprehod za družine po Vranski pravljični poti.

Naša pravljična pot se je začela pod kostanji, kjer nas je prijazno sprejela snovalka poti in pripovedovalka Irena Cerar. Že na začetku poti nas je navdušila s pravljico o polžu, ki je Vranšanom prepustil v spomin verigo, ki smo si jo pozneje ogledali pri cerkvi. Sledil je obisk stare čevljarske delavnice, po kateri nas je vodila oblikovalka čevljev Alja Virynet Novak. Vsi, tako otroci kot odrasli, so z zanimanjem spremljali, kako pod Aljinimi spretnimi prsti nastaja čisto pravi čevelj. Najbolj jih je navdušilo to, da je lahko prav vsak poprijel za čevljarsko orodje in sam poskusil, kako težavno je izdelovanje čevljev. Nato smo odšli pred Občinsko knjižnico Vransko, kjer so nas pričakale različne igre s čevlji: človek ne jezi se, sestavljanje para in met čevljev. Malo drugačne, a za otroke zelo zanimive igre so pritegnile tudi starše. Čas je kar bežal in že smo se morali odpraviti do znamenite Schwentnerjeve hiše, kjer smo ponovno prisluhnili slovenskim ljudskim čevljarskim pravljicam, ki jih je pripovedovala pravljičarka Irena. Sledila je otroška ustvarjalna delavnica, na kateri si je lahko vsak pobarval svoje vezalke in čevelj. Na koncu smo se vsi kar težko poslovili, vendar v upanju, da se prihodnje leto ponovno srečamo na Vranski pravljični poti.

Dogodek je potekal v soorganizaciji Križnikovega pravljičnega festivala, Občine Vransko, Zavoda za kulturo, turizem in šport Vransko ter Medobčinske splošne knjižnice Žalec.
Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!