Domov » Arhiv prireditev 2016 - Žalec

BRALNO DRUŽENJE NA VALOVIH ČASA februarja v znamenju naših otrok, ki živijo v tujini

4 februar 2016 Brez komentarja

Tema decembrskega in januarskega branja ter pogovorov Bralnega druženja na valovih časa so bili mladi. Vse v povezavi z njimi. Na decembrskem druženju smo se pogovarjali o knjigah, ki jih berejo mladi. V izboru branja je bil širok razpon tem, od ljubezni, prijateljstva, problemov v družini, bolezni, zasvojenosti, tudi s sodobnimi mediji, in podobno. Vsebine so večinoma odkrile pretresljivo doživljanje in razmišljanje mladih, ki bi ga morali poznati tudi starejši, če ne očitno, pa vsaj prikrito, da bi bolje razumeli mlade in njihove odzive.

Na februarsko srečanje smo na pogovor povabili starše, katerih otroci živijo v tujini. Eni so po končanem študiju v tujini tam našli tudi službo in si ustvarili družino, druge je daleč odnesel šport, pomembno državno predstavništvo ali zgolj popotniški način življenja. Z nami sta bila Metka in Slavko Košenina, njun sin Marko z družino živi v Oxfordu. Marko, sin Marije Rančigaj, v Moskvi opravlja pomembno državno službo, z njim je tudi njegova družina. Bena Udriha, košarkarja NBA, ki živi v Ameriki, vsi poznamo. Z nami je bila njegova mami Silva Udrih. Rok Robič je v žalsko knjižnico prihajal že v predšolskem obdobju, kasneje smo ga povabili na kakšno popotniško predavanje, trenutno živi s svojo družino v Panami. Z nami je bila njegova mami Fani Robič.

Gostje so pripovedovali, kako živijo njihovi otroci v tujini, kako ohranjajo stike, koliko slovenskega ostane v življenju družine na tujem, kako oddaljenost otrok vpliva na življenje staršev, kakšne imajo vendarle možnosti, da se kdaj vrnejo, da prinesejo znanje, obogateno razmišljanje in svetovljanstvo. Zanimivo in duhovito je bilo.

V februarju in marcu je tema branja poezija. Raznovrstna. Za mlade in odrasle. Napišete lahko tudi svojo pesem, haiku, sonet, karkoli. V žalski knjižnici je pripravljena skrinja, kamor lahko odložite svoje verze. Aprila bomo na druženje povabili pesnika, ki bo malo pokomentiral vaše ustvarjanje in poezijo nasploh. Bodite z nami. 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...