Domov » Arhiv prireditev 2018 - Žalec

Boj za emancipacijo žensk v 19. stoletju in njihov vstop v nacionalno areno

16 oktober 2018 Brez komentarja

Strokovno predavanje z naslovom Boj za emancipacijo žensk v 19. stoletju in njihov vstop v nacionalno areno, ki ga je organizirala Medobčinska splošna knjižnica Žalec, je bilo eno v nizu prireditev, ki letos potekajo v počastitev 200-letnice rojstva prve slovenske pesnice Fanny Haussmann, 180-letnice rojstva Simona Kukca in Janeza Hausenbichlerja ter 150-letnice II. slovenskega tabora v Žalcu.

Sodobnost narekuje vprašanja in usmerja pogled na preteklost, pravi zgodovinarka prof. dr. Marta Verginella, ki že dobro leto vodi mednarodni raziskovalni projekt o vlogi in položaju žensk v tranzicijah prejšnjega stoletja na območju Slovenije in širše regije. Gostja in predavateljica je petletni projekt dobila lani v sklopu prestižnega znanstvenega razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Gre za prvi raziskovalni projekt s področja humanistike in družboslovja v Sloveniji, ki je pridobil financiranje ERC.

Marta Verginella svojo poklicno pot gradi kot predavateljica na ljubljanski filozofski fakulteti na oddelku za zgodovino. Ne ostaja pa zaprta v univerzitetnih predavalnicah, temveč svoje raziskave in ugotovitve deli s splošno javnostjo. Lani je izšla odmevna knjiga o prvem slovenskem ženskem časopisu Slovenka, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje izhajal v Trstu. Raziskovalno se ukvarja prav s položajem žensk v družbi, socialno zgodovino, spominskimi študijami, mejnimi študijami, nacionalnimi študijami, zgodovino žensk in spola ter ustno zgodovino.

V svojem predavanju je poudarila pogum žensk v francoski revoluciji ter se nato sprehodila skozi 19. stoletje in med drugimi omenila Fanny Haussmann in Barbaro Širca, ki sta s svojim izpostavljanjem, ena v javnem časopisju, druga v trškem življenju, pomembno zaznamovali tisti čas v našem lokalnem okolju ter s tem dali vedeti, da imajo tudi ženske svoj glas.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...