Domov » Arhiv prireditev 2022 - Žalec

Beletrinini trubadurji: dr. Vesna Vuk Godina

14 junij 2022 Brez komentarja

V torek, 14. junija 2022, smo tudi v Medobčinski splošni knjižnici Žalec začeli Beletrinin projekt z gostovanji nekaterih letošnjih Beletrininih trubadurjev. Kot prva Beletrinina trubadurka je bila z nami dr. Vesna Vuk Godina. Lani je pri založbi Beletrina izdala monografijo Zablode feminizma: razmisleki o feministični ideologiji.

Voditeljica pogovora Karmen Kreže je univerzitetno predavateljico, profesorico socialne in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter eno izmed najodmevnejših družbenih kritičark in kolumnistk pri nas, dr. Vesno Vuk Godina, spraševala in spodbujala, da je pojasnila, kaj in katere so značilnosti sodobnega belega zahodnega feminizma. Kako se uresničuje v praksi, ko pride do mešanja med sodobnim belim zahodnim feminizmom in nebelim feminizmom. Dr. Vesna Vuk Godina je povedala, da je ključni problem sodobnega belega zahodnega feminizma evropocentrizem oz. zahodnocentrizem, ter povedala še eno pomembno dejstvo, in sicer, da je evropski pogled na žensko telo zelo biologističen, evropsko žensko namreč determinira njeno telo.

Na koncu dvournega pogovora pa je gostja sprašujočim obiskovalcem pojasnila pomembnost branja knjig. Vsem zbranim je dala misliti z dejstvom, koliko škode naredi čezmerna uporaba elektronskih naprav predšolskim in mladoletnim otrokom. Povzročijo namreč prepozen prehod, ali pa sploh ne, od konkretnega razmišljanja k abstraktnemu razmišljanju. Poudarila je, da je knjiga dober medij, ki omogoča razvoj abstraktnega razmišljanja.

 

Besedilo: Karmen Kreže

Fotografije: Ivan Lipičnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...