Domov » Arhiv prireditev Žalec 2013

Arto Paasilinna je s svojim pisanjem na novembrskem srečanju vznemiril razmišljanje članov kluba Beremo z Manco Košir

7 november 2013 Brez komentarja

Finski pisatelj Arto Paasilinna je s svojimi deli (kolikor jih je prevedenih v slovenščino) že nekaj let prisoten v našem bralnem prostoru. Njegovi bralci so na dveh bregovih; na enem so tisti, ki ga občudujejo, na drugem tisti, ki njegove romane težko preberejo do konca. Res je, da so tako dogajanje kot junaki nenavadni, mestoma neverjetni, a to je le njegov način podajanja socialnih razmer, dogodkov in posameznikov. V njegovih zgodbah nobena oseba ne obupa ali pa tragično konča. Vsak najde nek nov smisel, zaradi katerega se sicer težko integrira v običajno okolje, a so finski gozdovi tako prostrani, da običajno konča v njih.

V zgodbah redkokdaj začutimo pisateljev odnos do česarkoli, običajno ga pokaže prek oseb, situacij in dogodkov. Skozi njihovo ravnanje in besedovanje je čutiti njegov odnos do aktualnega dogajanja in odnosov v družbi. Tragične razmere, dogodke in posameznike opisuje duhovito in humorno, brez patetike in črnogledosti, z ritmom njegovega pripovedovanja pa nehote sprejmemo vsako situacijo in  posameznika v njej kot, četudi se upiramo …

Vse to in še več smo ugotavljali na novembrskem srečanju članov bralnega kluba. A to najbrž ni bil zadnji pogovor o tem avtorju.


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!