Domov » Arhiv prireditev Prebold 2014

Antarktika, ekspedicija v deželo ledenih sanj

26 februar 2014 Brez komentarja

V sredo, 26. februarja 2014, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo potopisno predavanje z naslovom Antarktika, ekspedicija v deželo ledenih sanj. Belo, ledeno zgodbo smo v sliki in besedi podoživeli s slovenskim popotnikom ter fotografom Urošem Ravbarjem Fajmutom.

Antarktika je najhladnejši, najbolj vetroven, najbolj suh, najbolj leden in najvišji od vseh kontinentov sveta (povprečno je visok več kot 2250 metrov). Je celina z najdaljšimi dnevi in hkrati najdaljšimi nočmi. Je dom največje koncentracije živali v naravnem okolju in je ena izmed zadnjih pravih divjin, ki so jo odkrili prvi raziskovalci ter lovci na kite pred manj kot dvesto leti.

Ravbar Fajmut je bil na Antarktiki v obliki križarjenja, na katerem se je bilo vsak dan s posebnim čolnom  mogoče izkrcati z ladje na celino. Popeljal nas je skozi opazovanje mogočnih ledenikov, navdihujoča pokrajina je očarala številne obiskovalce preboldske knjižnice. Navdušeni smo bili nad fotografskimi motivi pingvinov, tjulnjev, morskih levov, albatrosov … Ogromna, bela divjina, sestavljena iz snega, ledu, vode in skale, je marsikoga zamikala, da bi jo obiskal.


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!