Domov » Arhiv prireditev 2019 - Polzela

40 LET MOJIH SOOČANJ S HIMALAJO – predstavitev knjige vrhunskega alpinista Vikija Grošlja

24 januar 2019 Brez komentarja

V četrtek, 24. januarja 2019, smo v Občinski knjižnica Polzela prisluhnili Vikiju Grošlju, vrhunskemu alpinistu, gorskemu reševalcu, gorskemu vodniku in športnemu pedagogu. Alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzenga, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Alpinist Tone Škarja je o njem zapisal: »Nihče ni bil tolikokrat v Himalaji. Noben Slovenec ni stal na tolikih osemtisočakih. Stal je na najvišjih vrhovih vseh sedmih celin Zemlje. Nihče ni tolikim zmagovalcem najvišjih vrhov stisnil roke. Najbrž tudi nihče ni objokoval toliko mrtvih prijateljev in znancev, ki jih je pobrala Himalaja. Na kratko: nihče ni videl toliko obrazov velikanov Himalaje kot prav on.«

Knjiga Vikija Grošlja »40 let mojih soočanj s Himalajo« je izšla ob 40-letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak Makalu. V knjigi so zbrani članki iz sobotne priloge Dela zadnjih dvajsetih let, ki dodobra odslikavajo slovenska in svetovna dogajanja v Himalaji.

Avtor je zbranim najprej predstavil začetke svojih gorskih podvigov. Sledila je zanimiva pripoved o prvi, takrat nedoumljivi odpravi na osemtisočak Makalu leta 1975. Nato se je Viki Grošelj dotaknil spominov s številnih drugih odprav. Opisal je odpravo na K2, Nanga Parbat, Manaslu, Daulagiri, Kangčendzengo, Lotse, Gašerbrum, Anapurna, trenutke zmagoslavja in neizrekljive sreče ter porazov in nepojmljivih tragedij v gorah. Prisluhnili smo spominom in anekdotam o številnih velikanih Himalaje, kot so Edmund Hillary, Reinhold Messner, Nejc Zaplotnik, Aleš Kunaver, Stane Belak in drugi. Spomnil nas je na najbolj dramatično helikoptersko reševanje Tomaža Humarja z Nanga Parbata leta 2006. Omenil je svoje druge pustolovščine, kot je pot čez Arktiko in Antarktiko ter smučanje z najvišjih vrhov sveta. Srečanje je avtor sklenil z opisom dogodkov v Nepalu, ko je leta 2015 zaradi potresa umrlo več kot 8000 ljudi, 20.000 je bilo ranjenih. Na tisoče porušenih domov, uničene ceste in poti so povzročile ogromno gmotno škodo, z njo pa zgodbe nepopisne bolečine, obupa, stiske, pa tudi izjemnega sočutja in solidarnosti. Pomoč prihaja z vseh strani sveta, tudi iz Slovenije prek humanitarnih akcij alpinistov, vendar bo trajalo še leta, da si bo porušeni Nepal v najvišjih gorah sveta opomogel.

Renata Novak

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...