Domov » Izpostavljeno, Projekti

SAVINJČANI BEREMO 2017/2018

20 november 2017 Brez komentarja

NEKAJ JE V ZRAKU …

… je zapisal veliki mojster besede Tone Pavček. »Nekaj lepega, nežnega, mimobežnega … Je to za pesem skrivnostni navdih? Ali ljubezen? Njen dih in izdih?«

Tudi mi, vaši knjižničarji, čutimo, da je nekaj v zraku …

Čutimo upanje, da vam bo všeč letošnji seznam knjig, ki smo jih s pretanjenim občutkom izbrali za vas.
Čutimo željo, da bi bili z nami vsi, ki ste bili doslej, pa še kakšen zraven.
Čutimo nestrpnost, ker bi vas radi čim prej srečali zbrane na našem zaključnem druženju.
Čutimo veselje, ker smemo in zmoremo brati. Vsak zase, pa vendar vsi skupaj.
Čutimo ljubezen do knjig, ki nam je skupna.
Čutimo privilegij, ker lahko prosti čas porabimo tudi za branje knjig.
Čutimo bogastvo, ki ga knjige kopičijo v nas.
Čutimo moč, ki jo ustvarjajo knjige.
Čutimo ponos, ker smo med izbranci, ki lahko berejo, kar želijo in kadar želijo.
Res je – nekaj je v zraku … Tudi nemirni občutek, ki ga ustvarja hrepenenje spoznati nove zgodbe, nove ljudi, stkati
nove vezi.
Pa še nekaj je v zraku – želja, da boste tudi tokrat sprejeli naše povabilo.
In še: v zraku je tudi hvaležnost, ker ste strpni in vselej z dobro voljo počakate na želeno knjigo.

Spoštovane in spoštovani, v zraku je tudi prijazen pozdrav, ki vam ga pošiljam v imenu vseh knjižničark in knjižničarjev Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Naj se vas dotakne. Pripenjam mu tudi povabilo: prihajajte znova in znova. Prihajajte pogosto. Prihajajte radi, kot smo mi radi tu zaradi vas in z vami. Brez nje ne gre, je naš slogan. Brez knjižnice, seveda. A tudi brez vas ne gre, kajti dobro knjižnico ustvarjamo ljudje: vi in mi.
Pred dnevi sem obiskala nekaj nizozemskih knjižnic. Impozantne stavbe, razkošno urejene, napredne, vredne občudovanja. A brez toplih vezi med ljudmi, kakršne imamo mi. Tam uporabniki pridejo, opravijo, kar morajo, in gredo. Sami si na knjigomatih izposojajo in vračajo gradivo. Sami si iščejo gradivo. Nihče jih ob vstopu ne pozdravi in se jim ne nasmeji. Vse dobro vsem, predvsem pa veliko druženj, ki vas osrečujejo in bogatijo.

Jolanda Železnik, direktorica

NEKAJ JE V ZRAKU …

Vse oblike naših src, globine čustev ter višine in nižine glasov so že v zraku. Tudi vse bližine in razdalje so tam. Prepustiti se moramo, zaplavati v prazne prostorčke med njimi in živeti. Za vse je dovolj. Kar je v zraku, je zapisano v knjigah. Za vas smo izbrali zgodbe z višin in nižin naših življenj. Vabimo vas, da ste z nami v enajsti sezoni branja v projektu Savinjčani beremo 2017/2018, ki ga začenjamo 20. novembra 2017, na dan slovenskih splošnih knjižnic. Z vpisom v katerikoli enoti Medobčinske splošne knjižnice Žalec boste postali član skupnega branja. Prejeli boste brošuro z izborom branja. Knjige čakajo na vas v vseh enotah knjižnice, svetujemo pa, da si posamezne naslove rezervirate in se s tem zapišete v čakalno vrsto. Vse o projektu Savinjčani beremo 2017/2018 najdete na domačih straneh knjižnice www.zal.sik.si pod zavihkom Projekti. V zrak spuščamo milni mehurček vseh, ki radi beremo. Skočite vanj. Razpočil se bo maja 2018, ko vas bomo povabili na zaključno prireditev.


Irena Štusej, bibliotekarka

 

Brošura  – Savinjčani beremo 2017/2018.pdf

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...