Domov » Aktualno, Izpostavljeno

SAVINJČANI BEREMO 2012/13

20 november 2012 Brez komentarja

Mila Kačič
Svet ne premore toliko kamna, da bi vanj vklesal vse hrepenenje človeštva. In le dvoje rok imaš in eno samo srce. – Mila Kačič

Spoštovani,

in vendar je včasih toliko besed v kamnu in toliko tišine v ljudeh. Tišine, ki je tako slepa, ko jo zagledaš v očeh, tako glasna, ko jo spoznaš v molku, tako globoka v gubah okrog nemih ustnic, da zaboli. Ne bi verjeli, koliko tišine zmoremo, ko ne bi vedeli, kaj vse se nam dogaja, a ne povemo. Plast za plastjo se v nas useda življenje, a preden utegnemo krikniti od usedline dneva, je tu že nov dan. Preveč je vsega. Hudega, dobrega in lepega. V tišini je vse, a tudi na papirju je marsikaj …

Za vas smo izbrali vsebine, ki bodo morda dale glas tistemu tihemu v vas. Vabimo vas, da se nam pridružite v šesti sezoni branja za bralno značko odraslih Savinjčani beremo 2012/2013, ki jo začenjamo na Dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. novembra 2012.

Četudi ste vsako leto z nami, postanete član naše bralne značke z  v p i s o m v katerikoli enoti Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Teh je enajst (www.zal.sik), tako imate več kot dovolj možnosti za vpis, knjige pa si lahko sposojate v vseh enotah. Izposojni rok je 21 dni, a vas prosimo, da knjige vrnete takoj, ko jih preberete. Tako bodo imeli tudi drugi možnost, da preberejo, kar želijo. Tudi letos vam svetujemo, da si knjige, ki jih boste želeli prebrati, rezervirate; s tem boste zapisani v čakalno vrsto.

Ob vpisu boste prejeli zgibanko, na kateri so zapisi vseh izbranih vsebin letošnjega branja. Enako zgibanko boste našli tudi na domačih straneh naše knjižnice. Želimo, da vam bo uspelo prebrati čim večji del izbora, vsekakor pa morate prebrati najmanj pet del. Meseca aprila vas bomo z dopisom spomnili, da se branje bliža zaključnemu srečanju. Na posebnih listih boste zapisali misli o knjigah, ki se vas bodo najbolj dotaknile, ki bodo zbudile vašo tišino. Zapise boste oddali v eni od enot knjižnice. Meseca maja boste povabljeni na zaključno srečanje, vsebina le-tega pa naj ostane skrivnostno pričakovanje .

Na morebitna vprašanja vam bodo odgovorili knjižničarji v vseh enotah, lahko pa pišete na e-naslov irena.s@zal.sik.si ali jolanda@zal.sik.si.

Seznam gradiva:

Zloženka.pdf

Vtisi o prebranem.pdf


Maja Haderlab


Maja Haderlap

ANGEL POZABE

Zaradi angela pozabe nas manj boli preteklost, še posebej, če je vezana na čas II. svetovne vojne. Zakaj bi potem spet brali o tem trdem času poskusa iztrebljanja Slovencev?  Vsekakor zato, ker avtorica o njem govori z dekliško ženskim pripovednim glasom, razumnim, mestoma humornim, deloma tudi odmaknjenim.

* nagrada Ingeborg Bachman, avstrijska literarna nagrada Ranriser Literaturpreis, nagrada Bruna Kreiskega za politično knjigo 2011


Erica Johnson debeljak
Erica Johnson Debeljak

PREPOVEDANI KRUH

Newyorška avantura ameriške bančnice Erice Johnson Debeljak s slovenskim pesnikom Alešem Debeljakom  se konča v Ljubljani. S prihodom v Slovenijo se ji življenje postavi na glavo. Prav zaradi tega se njeni spomini lahko berejo kot burna ljubezenska zgodba ali pa kot zanimiv, nepriročniški pogled na Slovenijo, njene družbene in družinske vzorce. Nastavlja nam ogledalo.


Delphine de Vigan
Delphine  de Vigan

NO IN JAZ

Kako se pri osemnajstih letih znajdeš na cesti, brez vsega, brez vsakogar?

V provokativni zgodbi za vse generacije je Lou drobno dekle. Skuša preživeti ob odtujenih starših, ki ne morejo preboleti smrti druge hčerke. Prosti čas preživlja na železniški postaji. Tu sreča No, brezdomko. Sprijateljita se. Lou prepriča starše, da No vzamejo pod streho. V hišo se naseli nov družinski duh …

*nagrada Prix des libraries


To noč sem jo videl

Drago Jančar
TO NOČ SEM JO VIDEL

Roman odpira zgodovinsko rano,  eno od neštetih zgodb različnih strani slovenske zgodovine. Beremo zgodbo o življenju in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe. Pet oseb pripoveduje o njej, a tudi o sebi in nemirnem slovenskem času pred II. svetovno vojno in med njo.

*nagrada kresnik 2011


Han Suyin

Han Suyin
GORA JE MLADA

Kitajska pisateljica je umrla novembra 2012.

Roman  je oda ljubezni. Globina brez senc, smeti in pomislekov, iz katere se znenada dvigne ljubezen,  je v vsakem od nas. Le nekdo mora seči vanjo. Anne Ford jo spozna pri svojih tridesetih letih. Zgodba nas popelje tudi po poteh  nepalske tradicije  ter političnih sporov med Tibetom in Kitajsko.


 

Karel Gržan

Karel Gržan
FRIDERIK IN VERONIKA

Vsak Slovenec morda le še ne pozna zgodovinske povesti o ljubezni med celjskim grofom Friderikom II. in očarljivo Veroniko. Avtorjevo enoletno  raziskovanje zgodovinskih dejstev in pričevanj nam prinaša zgodbo, na novo oblečeno, a že Valvasor je zapisal: Močno se je raznesla novica, da je ženo Elizabeto grof Friderik v postelji zadušil, da bi si za plemenito mladenko Veroniko Deseniško, ki ga je z lepim pogledom vžgala, v svoji postelji napravil prostor …


Christina Hopkinson

Christina Hopkinson
KUP NAVLAKE POD STOPNICAMI

Na ovojnici knjige je zapisano, da je ta mednarodna uspešnica podobna dnevniku, ki ga je pisala Bridget Jones, le da je za generacijo poročenih. Če je torej Bridget o svojem zmedenem samskem življenju pripovedovala brez dlake na jeziku, potem je tole podobna pripoved o zakonskem življenju. Avtorica je zapisala milijone drobcev, na katere razpade zakon, istočasno pa upa v možnost sprave.


Iztok Jarc

Iztok Jarc
ZMAJ ALI KRALJIČNA

Pripoved o privlačnosti med možem in ženo ter dinamiki njunega odnosa ni tiste vrste instant priročnik, ki bi v »sedmih korakih«  ali  »desetih stvareh, ki jih morate« repruduciral nasvete za srečno zakonsko zvezo. To so spoznanja moškega, ki bi predvsem moškim rad pomagal odkriti enkratnost njihovih žena. Je moški lovec ali pastir? Ko se ona sesuje …


Gordana kuić

Gordana Kuić
VONJ PO DEŽJU NA BALKANU

Spoznati družino pomeni izvedeti več o sebi. Beremo preprosto zgodbo o usodi judovske družine Salom. Družina po I. svetovni vojni niha na robu propada v Sarajevu.  Mlajši se želijo prepustiti sodobnemu družbenemu toku, se osamosvojiti, čeprav bi to uničilo njihovo identiteto. Roman v Srbiji že dolgo vztraja na vrhu lestvic najbolj branih del.

*nagrada Žensko pero


Evalt flisar

Evald Flisar
DEKLE, KI BI RAJE BILO DRUGJE

O dekletu, ki se največkrat vpraša, kako ima lahko tako lep obraz in tako hlodaste noge; jo bo takšno sploh imel kdo rad?Avtor Čarovnikovega vajenca, po katerem je najbolj prepoznaven, je tokrat napisal roman, ki bi mu lahko rekli tudi Špela in tragikomedija zmešnjav.  Njena družina zaradi nesrečnega dogodka razpade, že na začetku se ve, da bo Špela zaradi maminih izpadov odšla. Čim dlje stran. London je ravno prav daleč. Tu pa se zgodba šele začne …


Tess Gerritsen

Tess Gerritsen
LEDENI GROB

O tej kriminalki je nekdo zapisal: Bralci si ne morejo ničesar očitati, ko se nenadoma znajdejo na petdeseti strani, ura pa je polnoč. Tess Gerritsen je pač tako dobra. Po konferenci  medicinskih strokovnjakov patologinja Maura sprejme povabilo prijateljev, ki se za konec tedna odpravijo na smučanje. A njihov terenec obtiči na gorski cesti sredi divjine. Ostanejo ujeti in brez pomoči …


Franjo Frančič

Franjo Frančič
O PRINCU, KI MU JE POČILO SRCE

To ni le pravljica za otroke, je predvsem razmislek za starejše. Vsak pozna koga, ki je kot princ. Pomanjkanje nežnosti v otroštvu ga je spremenilo v hladnega in zadirčnega moža in očeta. Strokovnjaki pravijo, da otroci zmorejo dojeti temnejšo plat bivanja v zgodbi in se z njo spoprijeti, najbolj bi se zgodba morala dotakniti nas, odraslih. Za manj počenih src.


Michal Viewegh

Michal Viewegh
BIOSOPROGA

Avtor je na češko literarno nebo izstrelil novo uspešnico. On je uspešen pisatelj, ona je njegova žena, simpatično plaha knjižničarka. Sprva kaže, da bo pridna, ugnezdena ženička. Potem pa pred rojstvom otroka spozna alternativno porodničarko – doulo. S prvega mesta, kjer je on bil zanjo ves čas, ga izrinejo otroci, vrt, bioprehrana, masaže, homeopatija, recikliranje. Ni več on njena prioriteta.


Mila Kačič

Mila Kačič
MED TISOČI BI TE SPOZNALA
in njen celotni pesniški opus

100 – letnica rojstva

Ni smrt tisto, kar nas loči, in življenje ni, kar druži nas. So vezi močnejše. Brez pomena zanje so razdalje, kraj in čas. Njena poezija je poezija krhke, sanjave, od ljubezni zaznamovane ženske, predane svojima moškima – ljubimcu in sinu. A je izgubila oba preden je sama odšla.


Barbara Wersba

Barbara Wersba
WALTER,  ZGODBA O PODGANI

Ganljiva zgodba o sožitju med človekom in živaljo. Walter je podgana, ki zna brati. Ne razume groze, ki jo vzbuja v ljudeh. Navsezadnje imajo isti ljudje za hišne ljubljenčke hrčke, morske prašičke, bele miške. Edini kraj, od koder ga niso pregnali, je hiša pisateljice, gospe Pomeroy … Pod isto streho se znajdeta dve osamljeni bitji, pisateljica in bralec. Ganljiva zgodbica o magičnosti dobrih knjig in prijateljstvu.


Svetlana Makarovič


Svetlana Makarovič

BALADA O SNEGUROČKI
Baladna pravljica za odrasle.

Sneguročka je rusko dekle, presunljivo lepo, ki ne zna imeti rado. Je otrok zime, ki se rodi iz neljubezni na gozdnih tleh, prekritih s snegom. – Ne zebe me, babuška. Mene nikoli ne zebe. – Pa imaš tako mrzle roke, golobička. – Takšna pač sem, skomigne deklica. Ne znam biti drugačna. – Po besedah avtorice naj bi balado razumeli tisti, ki so kdaj doživeli gorje, globoko žalost. Presodite.


Anna Gavalda

Anna Gavalda
SAMO SKUPAJ, NIČ DRUGEGA

Francoska avtorica je v obsežni zgodbi združila štiri drugačne, neprilagojene posameznike; nadarjeno umetnico, ki ponoči dela kot čistilka, plašnega potomca plemiške družine, mladega kuharja in njegovo babico. Skupaj se soočijo s svetom. Prvikrat v življenju spoznajo občutek, da so v družini.


Jure Černič

Jure Černič
BEBO
O fantu, ki je bil malo tako

Bebu  je v resnici ime Benjamin. Zaradi prirojene napake  ni čisto tak kot drugi otroci, je njegovemu starejšemu bratu razložila mami, in tudi nikoli ne bo. Vedno bo bolj neroden, težko si bo zapomnil in še dolgo bo tak kot mlad kuža. Med bratoma se razvije močno sprejemanje in prijateljstvo. Prvenec slovenskega avtorja je brez predsodkov in tako naj se tudi bere.


Ronald DahlRoald Dahl

Roald Dahl
TAKŠEN KOT TI
in POLJUBČEK

Dahla poznajo mlajši bralci morda prej kot starejši, a poznavalci pravijo, da je kratka zgodba  povsem dozorela na njegovem pisateljskem humusu. Najbolj neučakani bi njegove kratke zgodbe brali kar v plašču  takoj za tem, ko stopijo v stanovanje. A tudi mlajši najbrž težko pozabijo njegovo Matildo.


Peter KolšekPeter Kolšek

Peter Kolšek
TROPI IN TROPINE  in VASERKEBER IN DRUGE ZGODBE

Pesnik in publicist Peter Kolšek je rojen v Celju. Že od leta 1987 je v službi pri časopisni hiši Delo. Sam pravi, da je v knjigi Vaserkeber zbranih sedemdeset kolumn in komentarjev, ki so izšli v Delu. Vsa besedila se, kot pravi sam, bogpomagaj tako ali drugače nanašajo na Slovenijo in Slovence. Poleg tega ponujamo v branje tudi njegovo zbirko starih in novih pesmi Tropi in tropine. Nebo se je uleglo na hrbet, zato rože cvetijo kot zvezde, sonce pa sedi na vrhu hriba s spodvihanimi žarki in pase rajske ptice.


Fran Saleški Finžgar

Fran Saleški Finžgar
DEKLA ANČKA

Pripovednik, dramatik in duhovnik F. S. Finžgar je najraje pripovedoval o kmečkih ljudeh, o njihovih težavah, a tudi o veselju. Dekla Ančka,  kmečka povest o ljubezni med deklo in hlapcem, sodi med njegove najboljše krajše tekste, najbrž tudi najbolj priljubljene. V zgodbi občutno zaživi del naše trpke preteklosti.


Yann martel

Yann Martel
PIJEVO ŽIVLJENJE

Še ena zgodba o sožitju med človekom in živaljo. Tokrat pustolovska. Pi je sin lastnika živalskega vrta. Ko s starši  in z živalmi njihovega vrta potujejo v Kanado, doživijo brodolom. Deček se znajde v reševalnem čolnu sam z velikim bengalskim tigrom. Začne se več kot pol leta dolga, neverjetna robinzijada, v katero mora Pi za preživetje s tigrom vpreči vso izunajdljivost in znanje.


 

Alojz RebulaAlojz Rebula

Alojz Rebula
SKRIVNOST KOSTANJEVEGA GOZDA
in 
ZVONOVI NILANDIJE

Tržaški pisatelj Alojz Rebula je bil za svoje delo večkrat nagrajen tako s slovenske kot z italijanske strani. V Zvonovih Nilandije prepoznamo nesmiselnost policijskega sistema pri zasledovanju nemočnega, a neuklonljivega kulturnika, v romanu Skrivnost kostanjevega piknika pa je v ospredju obveščevalna služba; junak namreč dobi v obdelavo tri dekanije neke slovenske škofije.


Mark Haddon

Mark Haddon
SKRIVNOSTNI PRIMER ALI
KDO JE UMORIL PSA

Christopher je deček s posebno vrsto avtizma, Aspergerjevim sindromom. Težko se znajde v nepoznanih okoliščinah, težje prepozna čustva, ima težave pri socialnem vedenju. A je izredno bister. Pogumno se odpravi na raziskovalno pot, na koncu katere spozna, da kljub težavam še vedno lahko postane tisto, kar si najbolj želi, znanstvenik.

*prejemnik Whitbreadove knjižne nagrade


Jean Echenoz

Jean Echenoz
POBLISKI

Kako si predstavljamo izumitelja po imenu Nikola Tesla? V romanu francoskega avtorja je na novo slišanih toliko resnic o življenju in osebnosti tega velikana, da sprva osupnemo. Občudujemo njegovo genialno delo, najbolj neprijetno pa je, da se nam na koncu zasmili; bil je genij, pozabil pa je na patente, dobičke, na denar, ki bi ga s svojim delom lahko zaslužil. Umrl je reven.


Andrej E. Skubic

Andrej E. Skubic
KOLIKO SI MOJA?

Intimna Skubičeva romaneskna zgodba,  kakršnih nekaj že poznamo.  A se zdi, da gre tokrat za enega najboljših njegovih in slovenskih romanov v zadnjem času. Je zgodba o posamezniku, ki se mora soočiti  z izgubljanjem tistih, za katere je menil, da jih ima. Je zgodba o ujetosti v različne, bolj ali manj obvladljive odnose. Življenje pa vedno ubere svojo pot.

*nagrada kresnik 2012


Mira Mihelič,
velika dama slovenske literature

100-letnica rojstva

Pred hišo Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra Pen stoji kip, knjižni spomenik pisateljici, prevajalki izjemnega obsega in razpona tuje literature, ki je močno zaznamovala pisateljsko društvo in slovenski ter mednarodni Pen. 2012 je o njenem življenju izšla obsežna biografija, ki jo je zasnovala Alenka Puhar. Karkoli boste prebrali iz njenega obsežnega opusa, vam bo pomagalo, da jo boste začutili.


Habif Kureishi

Hanif Kureishi
POLNOČ VES DAN

Zbirka kratkih zgodb predstavlja večinoma posameznike iz londonskih umetniških krogov. Prepoznamo ljubezen, ki se iz zgodbe v zgodbo znajde v nenavadnem  razmerju med dvema, tremi … Avtorja odlikuje preprost jezik, dialogi in blaga melanholija.


Vlado Kreslin

Vlado Kreslin
PESMARICA

Dolga, dolga je cesta iz vasi do mesta. Dolga, dolga je reka iz plenic do človeka. Polna lukenj in hrepenenja, tolmunov in želja in ihtenja, dolga, kot je lahko le noč, dolga je ta pot od nekje do nekoč. Kjerkoli boste uspeli prebrati besedila kantavtorja Vlada Kreslina, jih preberite. Poslušajte jih, da jih boste slišali.


Mariusz Szczygiel

Mariusz Szczygiel
GOTTLAND

Gottland je zbirka reportažnih pripovedi, ki zaradi posebne avtorjeve interpretacije in povezanosti naslikajo panoramo češkega vsakdanjika dvajsetega stoletja.

Je eno najbolj nagrajenih del poljske književnosti: Bruselj – evropska literarna nagrada, finale literarne nagrade Nike 2007, priznanje Varšavske literarne premiere – knjiga leta 2007, odličje Beate Pawlak 2007, češka nagrada Gratis Agit 2009 in francoska lavorika Prix Amphi 2009.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!