Domov » Arhiv prireditev 2018 - Polzela

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

15 marec 2018 Brez komentarja

V četrtek, 15. marca 2018, smo se na pravljičnem srečanju pridružili čarovnici Lenčki in njenim gozdnim prijateljem na razburljivem popotovanju po svetu zelišč ter se zabavali ob hudomušnih zgodbicah. Izvedeli smo veliko zanimivega o zeliščih. Zeliščarica Lenčka, ki pozna skrivnosti zdravilnih rastlin, nam je razložila, kaj so prgišče, poparek, izvleček in tinktura. Zakaj pravimo, da kopriva ne pozebe? Kdaj cvete materina dušica in kdaj jo nabiramo? Zeliščaričino znanje s pridom uporabijo številne gozdne živali: ko jih tišči v želodčku, ko se prehladijo ali pa želijo le pregnati molje iz zimskih oblek.

Nato smo ustvarjali in sodelovali pri natečaju za slikovno podlago knjižnih kazalk. Tako smo risali in barvali priljubljena zelišča. In ker smo bili zmagovalci vsi, smo za nagrado dobili lonček s črno kumino, ki ozdravi vse, edino smrti ne. Lonček s svojo rastlinico smo še okrasili in tako je nastal prav lep, pomladni aranžma.

Pravljično uro sta vodili dr. Barbara Čeh iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, in sicer v sklopu evropskega projekta Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kot sodobno povezovalno središče Spodnje Savinjske doline na področju zelišč, in Maja Šelekar iz Turističnega društva Žalec.

Renata Novak


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...