Domov » Arhiv prireditev 2016 - Žalec

Cukini, pira, mak in pite

12 maj 2016 Brez komentarja

V četrtek, 12. maja 2016, ob 19. uri je v Medobčinski splošni knjižnici Žalec potekala predstavitev knjige Cukini, pira, mak in pite avtorice Tatjane Krejan Košan. Avtorica je po izobrazbi agronom in je tokrat, po knjigi Pisane buče: okrasne, okrogle, okusne, drugič gostovala v Žalcu ter predstavila svoje delo.

V uvodu je zbrane nagovoril Andrej Steničnik.

Knjiga Cukini, pira, mak in pite pripoveduje zgodbe o poznavanju treh poletnih kultur. To so zgodbe o bučkah, piri in maku, o njihovem izvoru, pridelavi, pomenu in spoznavanju njihovih okusov skozi kuharstvo. Cukin kot »mali kuhinjski čudež«, zdrava pira in temna makova semena se lahko srečajo tudi v isti jedi ter imajo marsikaj skupnega. Bučke, pira in mak imajo podobne pozitivne učinke na naše zdravje. So vir pomembnih vitaminov in mineralov ter veljajo za lahko prebavljivo hrano in krepijo imunski sistem. Med njimi so rastline, ki so doživele ponovno oživitev v uporabi, upajmo pa, da jo bodo tudi v pridelavi. Dobro poznana vrtnarka Jelena de Belder je nekoč zapisala, da če želimo rastlino dobro spoznati v vsej njeni lepoti in uporabnosti, moramo spoznati njen videz, način rasti, vonj in seveda njen okus. Knjiga je nastala v sodelovanju s fotografom Tomom Jeseničnikom in je nadaljevanje knjige Pisane buče, ki je izšla leta 2009.

Večer smo sklenili z izvrstnimi okusi jedi, ki jih je posebej za to priložnost pripravila Tatjana Krejan Košan.

Deli vsebino na facebook-u...