Domov » Arhiv prireditev 2015 - Polzela, Izpostavljeno

Kako so nekoč živeli na območju današnje Občine Polzela

13 oktober 2015 Brez komentarja

 

V ponedeljek, 19. vinotoka 2015, je bilo na gradu Komenda na Polzeli prijetno toplo. Grela je bližina obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili atrij gradu. Greli so spomini in grele so zgodbe, ki so bile zbrane v okviru projekta Kako so nekoč živeli na območju današnje Občine Polzela.

Pred letom dni je dozorela ideja, katere pobudnik je bil župan Občine Polzela Jože Kužnik, da bi pričeli z zbiranjem spominov na življenje, kot je bilo nekoč. K sodelovanju je povabil Medobčinsko splošno knjižnico Žalec in Zavod za kulturo, turizem in šport Polzela. Glavni izvajalki in koordinatorki sta bili Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka v Medobčinski splošni knjižnici Žalec, in Lidija Praprotnik, strokovna sodelavka na Zavodu za kulturo, turizem in šport Polzela. V veliko pomoč sta jima bili Olga Hočevar in Jana Kasesnik, z veseljem pa so pomagali vsi, ki sta jih nagovorili. 33 pripovedovalcev je podarilo 40 zgodb. Prav vse so objavljene na spletnih straneh Občine Polzela, Medobčinske splošne knjižnice Žalec in ZKTŠ Polzela. Delčki zgodb z zanimivim slikovnim materialom so predstavljeni na razstavi, ki bo na ogled do 1. novembra v avli gradu Komenda.

V kulturnem programu ob odprtju razstave, ki ga je povezovala direktorica knjižnice Jolanda Železnik, je sodelovala glasbena skupina Minerali, katere začetki segajo v leto 1967. Župan Občine Polzela Jože Kužnik se je s simboličnimi darili zahvalil vsem, ki so prispevali zgodbe, ter vsem, ki so kakorkoli pomagali pri projektu, ki nima konca.

Če so bili prvi začetki zbiranja zgodb precej negotovi in tipajoči, se sedaj občani Občine Polzela z navdušenjem javljajo in sporočajo, kaj še imajo povedati. Vse zgodbe bodo posnete, skrbno zapisane in sproti objavljene na spletnih portalih, med drugim tudi na portalu Kamra. Zagotovo pa bo nekoč primeren čas tudi za izid teh zgodb v tiskani obliki.

Ob projektu Kako so živeli nekoč na območju Občine Polzela je bil predstavljen tudi katalog razglednic Občina Polzela skozi čas, ki je nastal letos poleti. Izdali sta ga Občina Polzela in Medobčinska splošna knjižnica Žalec, v njem pa je predstavljen delček razgledniškega bogastva iz bogate zbirke, ki jo hrani domoznanski oddelek knjižnice.

Zgodovina smo ljudje in ljudje smo zgodovina. Pomembno je vedeti, kdo smo, od kod prihajamo, kaj so počeli naši predniki … Vse te informacije so neprecenljivo bogastvo za nas in za vse, ki prihajajo za nami. To je bogata dota, ki se z leti plemeniti. V Občini Polzela se njenega pomena zavedajo, zato so tako skrbni zbiratelji, hranitelji in posredniki zgodb, ki so včasih resne in trpke, kdaj drugič pa hudomušne in šegave. Vse pa zelo dragocene.

Jolanda ŽeleznikDelite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!