Domov » Arhiv prireditev Polzela 2012

Zdrava prehrana in napake pri prehranjevanju

5 marec 2012 Brez komentarja

V ponedeljek, 5. marca, smo se v knjižnici zbrali tisti, ki nas zanima vpliv prehrane na naše zdravje. O tem, kako naj zdravo jemo in kakšnih napak pri prehranjevanju se naj izogibamo, nam je svetovala naša gostja Rozalija Ciglar. Nekaj besed o njenem delu:

Končala je kemijsko tehnologijo. Kot ekolog je bila zaposlena v EMO CELJE, dodatno se je izobraževala v Zagrebu na Ekološkem inženirstvu, sodelovala je pri raziskavah ozračja v Celju, delo je nadaljevala na Hidrometeorološkem zavodu na raziskavah in monitoringu onesnaženosti zraka v Sloveniji.
Napisala je knjigo o ozonu, kot soavtor je sodelovala pri nastanku več  drugih knjig s področja ekologije.
Dodatno se je izobraževala v tujini, sodelovala je pri pripravi naše zakonodaje za varstvo zraka po evropskih direktivah, vodila je raziskovanja ozračja po mestih Slovenije in izdelovala poročila. Ob tem se je vseskozi intenzivno izobraževala.
Po upokojitvi je zbolela na ščitnici. Takrat se je vključila v društvo ščitničnih bolnikov Metuljčica in se zaradi napak zdravstva začela intenzivno ukvarjati s problematiko ščitničnih bolezni.
Prevedla je nekaj knjig o boleznih ščitnice, knjigo  “Laži o jodu” ter veliko navodil tujih nemških in švicarskih združenj o pomoči pri ščitničnih boleznih in še in še …

Kot kemičarka dobro ve, kaj nam kemija prinaša dobrega in slabega. Poudarila je pomen doma pridelane hrane, ki ji niso dodane različne kemijske substance, zaradi katerih je hrana na pogled res lepša, večja ali bolj okusna, vendar toliko bolj nezdrava, v določenih mejah celo strupena. Že samo podatek, da v nasadih zaradi škodljivosti škropiv sadja in zelenjave ne škropijo ljudje temveč roboti, pove vse. Tudi v mesnih in mlečnih izdelkih najdemo snovi, ki tja nikakor ne spadajo. Zato še enkrat: doma (v Sloveniji) pridelana hrana je bolj zdrava in s pravilno izbrano in uravnoteženo prehrano lahko sami naredimo največ za svoje zdravje.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!