Domov » Arhiv prireditev 2021 - Žalec

V mesecu kulture o kulturi vedenja

12 februar 2021 Brez komentarja

Tudi v letu 2021 v Medobčinski splošni knjižnici Žalec nadaljujejo s pogovori pod skupnim imenom Covid-19 kot izziv, s katerimi sodelujejo pri zajezitvi širjenja koronavirusa in blažitvi njegovih posledic. Lotevajo se različnih tem, njihovi gostje so vsakokrat zanimivi sogovorniki.

V mesecu, ko praznuje slovenska kultura, je bila tema pogovora povezana s kulturo. Gostja je bila Bojana Košnik Čuk, mednarodno uveljavljena strokovnjakinja za bonton in protokol, lastnica šole bontona.

Lepo vedenje je temelj, na katerem se gradijo vse kulture tega sveta. Pravila lepega vedenja so obstajala in bodo tudi v prihodnosti, seveda pa so odraz določenega časa. Niso nekaj statičnega, se ves čas se spreminjajo. V zadnjem letu smo to sploh opazili.

Koronadoba je prinesla tudi koronabonton. Če so nas strokovnjaki še lani ob tem času učili in svetovali, kako se rokovati, danes rokovanja praktično ni več. Kako pa se zdaj pozdravljamo in kaj narediti, če se komu sproži roka in jo iztegne proti nam? Kako kašljati, kako ravnati z maskami, kako in kakšne razdalje ohranjati? Pa kako vstopati v dvigalo, se vzpenjati in spuščati po stopnicah, se vesti v restavracijah, kakšno cvetje podarjati … vse to in še veliko več je zanimalo voditeljico pogovora Jolando Železnik, direktorico Medobčinske splošne knjižnice Žalec.

Pogovor, ki ga je posnela Savinjska TV in si ga lahko ogledate na youtube kanalu, je bil zaključen z mislijo, da pravila lepega vedenja preprosto lepšajo in lajšajo sobivanje. Če pa nam kdaj spodrsne, nas prijazen nasmeh zagotovo reši iz vseh zadreg. Pa na čarobne besede – hvala, prosim, izvoli, oprosti – ne smemo pozabiti.

Za piko na i je bilo dodano še razmišljanje Huga von Hofmannstahla: »Kdor v odnosih z ljudmi spoštuje pravila lepega vedenja, živi od obresti. Kdor se na pravila požvižga, načenja svoj kapital.«

Jolanda Železnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...