Domov » Arhiv prireditev 2005 - Žalec

Prireditve 2005 – Žalec

31 december 2005 Brez komentarja

22.3.2005
TUŠEV BISTRI KOTIČEK TUDI V NAŠI KNJIŽNICI

Na javnem razpisu Engrotuša za Tušev bistri kotiček je bila letos izbrana tudi Medobčinska matična knjižnica Žalec. Mladinski oddelek knjižnice doslej ni imel računalnikov za mlade uporabnike. Dva prijetno urejena delovna kotička, opremljena z računalnikom, LCD-monitorjem, tiskalnikom in skenerjem, dostopom do medmrežja in delom v programu Office, sta zato več kot dobrodošla. Mladi so tako dobili dodatne možnosti za pridobivanje znanja in koristno preživljanje prostega časa.

Na odprtju  kotička, ki je bilo v torek, 22.3.2005 , so novo pridobitev pozdravili direktor družbe Engrotuš Aleksander Svetelšek, direktorica knjižnice Anka Krčmar in podžupan  Občine Žalec Marjan Turičnik.
Mladim so priporočili knjižnico, računalnik, predvsem pa ustvarjalnost, radovednost,  veselje do učenja in druženja.

Z bogatim programom bo dragocen čas mladih izpolnila tudi knjižnica, ko bo organizirala računalniške izobraževalne delavnice, glasbene in likovne ustvarjalnice, učenje tujih jezikov, pravljične urice in drugo.

S plesom in pesmijo so veselo dopoldne začeli otroci I. osnovne šole Žalec, zaključili pa so ga z veselim brskanjem po internetnih straneh.
 

22.3.2005
IZIDOR GOLOB: SPOMLADANSKE TRAJNICE

Na ta dan so mladii svoje veselje ob Tuševem bistrem kotičku delil iz  mamami in jim ob 18. uri v knjižnici podarili predavanje ob diapozitivih Izidorja Goloba.
Izidor Golob, priznan strokovnjak, avtor številnih strokovnih del in prispevkov, poznan po žlahtnitvi perunik, je očaral obiskovalke s svojim predavanjem in z diapozitivi. Za praznik jim je podaril nekaj semen, da bodo še bolj uživale v svojem vrtu. 

4.4.2005
BUKVARNA

200-letnica rojstva danskega pravljičarja H.C.Andersena.
Ta dan smo v knjižnici za ljubitelje knjig odprli bukvarno, kjer podarjamo in sprejemamo knjige.
Obiščite nas, prinesite knjige, ki jih ne potrebujete, in si izberite nove. Na bukvarno v knjižnici vas bodo opozorili naši mavrični dežniku. 

5.4.2005
VESELA POŠTA V ANGLEŠČINI


V sončnem popoldnevu so učenci I. osnovne šole Žalec v naši knjižnici preizkusili svoje znanje angleščine. Za uvod in ogrevanje se je knjižničarka Irena Štusej pogovarjala z njimi o Andersenu (200-letnica njegovega rojstva). Dobro “ogrete” za pogovor je nato prevzela profesorica angleščine Magdalena Novak. Najprej so se preizkusili v konverzaciji, kmalu prešli na konkretno delo in sicer pisanje vesele pošte tujim ambasadam v naši državi. Nastali so zanimivi izdelki, ki so se jih naslovniki najbrž že razveselili.


 

19.4.2005
MED ESKIMI IN SEVERNIMI MEDVEDI


Z Andrejo Rustja smo spoznavali Arktično Kanado, ki leži na skrajnem severu našega planeta. S pomočjo slike, besed in predmetov, ki jih je prinesla, smo lahko začutili utrip teh “ledenih” krajev. Spoznali smo njihove običaje, kulturo in posebnosti. Izmed predstavljenih osebnosti je izstopalo tradicionalno oblačilo učiteljice Inuitov. Spoznali smo tudi inuitsko pisavo, orodja za obdelavo kož; poskusili pa smo tudi inuitski kruh, ki ga tam ne hranijo v hladilniku.
 

17.5.2005
JUNAK MOJE NAJLJUBŠE KNJIGE

V aprilu so praznovale knjige. Njim v čast smo v Medobčinski matični knjižnici Žalec pripravili dva natečaja. V prvem smo povabili mlade iz I. in II. osnovne šole Žalec k ustvarjanju na temo Junak moje najljubše knjige.
Na srečanju z ustvarjalci so sodelovali Ančka Gošnik Godec, Jelka Godec Schmidt in Matjaž Schmidt.
Nagrade za najlepše ilustracije  – knjigo Toneta Pavčka Radobesednice s podpisom ilustratorke Ančke Gošnik-Godec – so prejele Sabina Zaleznik, Nina Rojc, Maja Planinšek, vse učenke I. osnovne šole Žalec. Naša knjižnica pa se je s knjigo zahvalil tudi mentorici Neli Šuler.
V kulturnem programu je sodelovala glasbena skupina Kraguljčki I. osnovne šole Žalec, katere mentorica je Ksenja Kuzma.
Razstavo si lahko ogledate do 23.5.2005.

V drugem natečaju pa smo povabili mlade literarne ustvarjalce k razmišljanju in ustvarjanju na temo O čem se pogovarjajo knjige, kadar so same. Veliko zanimivih literarnih prispevkov je komisija pozorno prebrala in najizvirnejše nagradila s knjigo Toneta Pavčka Radobesednice, ki jo je ilustrirala Ančka Gošnik Godec.
Svoja prispevka sta avtorici Tina in Petra prebrali ob odprtju zgoraj omenjene razstave, nekateri pa bodo javno prebrani v oddaji Od knjige do knjige na Radiu Tempo v nedeljo, 22.5.2005, ob 19.10.


 

7.6.2005
RAZSTAVA LIKOVNIH DEL SAVINE VYBIHAL

V naši knjižnici smo v okviru projekta Poleg branja predstavili likovno ustvarjalnost Savine Vybihal, ki jo poznamo predvsem kot radijsko in televizijsko voditeljico rednega programa ter strokovnih zdravstvenih oddaj. Je tudi organizatorka in voditeljica različnih prireditev in koncertov, vaditeljica zdrave vadbe in tečajev “Za bolj zdravo in kakovostno življenje”.

Razstavo, polno nežnosti in predanosti globokim čutenjem drobnih stvari, je avtorica poimenovala Čaša življenja. To je njena deveta samostojna razstava, sicer pa se je udeležila tudi dvajsetih skupinskih predstavitev. Prvi samostojni korak je naredila pred sedemnajstimi leti. Njena učiteljica in mentorica, akademska slikarka Darinka Pavletič Lorenčak, je prva opazila njen talent, jo usmerjala in spodbujala pri ustvarjanju.

Večer je z glasbo polepšal Božidar A. Kolerič, avtorico in njeno delo pa je predstavila Jolanda Železnik.
 

18.10.2005
JOLANDA UŠEN – JUTRANJA MOLITEV (razstava fotografij in predstavitev poezije)

Projekt Poleg branja, kjer se predstavljajo naši bralci s svojo ustvarjalnostjo, je pripeljal v goste Jolando Ušen, pesnico in zbirateljico utrinkov iz narave, ki jih s pomočjo fotografije shrani za vse tiste, ki ne zaidemo na njene poti ali pa jih ne vidimo, kot jih vidi ona.

Zbirko fotografij Jutranja molitev, ki jo je postavila na ogled v knjižnici, je na odprtju v torek, 18. 10. 2005, rahločutno spremljala s svojo poezijo, ki zna tu in tam odzveneti tudi trpko. Zato pa je bil povabljen v goste tudi Dušan Osojnik, ki je z igranjem na gong zvočno dopolnil kuliso za dušo in telo.

Tudi za okušanje je bilo poskrbljeno. Jabolka, suho sadje, kandirano sadje, sokovi. Sladko, kislo, grenko, sveže. Kot poezija, kot fotografije…
 

20.10.2005
FERI LAINŠČEK IN VESNA RADOVANOVIČ

Društvo slovenskih pisateljev že nekaj let promovira slovensko besedo in sicer s projektom Povabimo besedo. Projekt ponuja  nastope slovenskih literarnih ustvarjalcev v knjižnicah.
Ferija Lainščka
smo že nekajkrat želeli povabiti v goste, saj so njegova dela med najbolj branimi v naši knjižnici. Zadnjemu proznemu delu Ločil bom peno od valov si že nekaj časa ni uspelo oddahniti na polici, saj se vsak izvod v istem dnevu vrne in ponovno sposodi. Prav s tem delom je Lainšček našim bralcem najbolj prepoznaven.
O sebi je pripovedoval sam. Prišel pa je z Vesno Radovanovič, ki je brala odlomke njegovih del. Glede na odziv so bila ušesom obiskovalcev najbolj dopadljiva besedila, prebrana v prekmurskem narečju. Srečanje je bilo za literarne sladokusce svojevrstno doživetje. Kot bi se srečali na klepetu ob čaju, besedam pa ni  in ni konca…
 

20.10.2005
BUKVARNA IN TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

V Tednu vseživljenjskega učenja –  TVU 2005 je Knjižnično-bralni klub naše knjižnice razgibal dejavnost bukvarne. V četrtek, 20. oktobra 2005, so mimoidoče na ulici in obiskovalce v knjižnici vabili k izmenjavi knjig. Izberite, zamenjajte ali podarite knjigo je bil njihov slogan, ki je med jesenskim listjem vabil k igri s knjigo. Glede na to, da je bil odziv živahen in učinkovit, bi ta dan res lahko imenovali igra s knjigo.

Bomo še ponovili, obljubljamo. Raziščite police in predale. Naslednjič se srečamo tudi z vami.
 

17.11.2005
EKSLIBRIS IN ARPAD ŠALAMON

Dan slovenskih splošnih knjižnic je praznik knjižnic, knjižničarjev in naših uporabnikov. To je dan, ko splošne knjižnice po vsej Sloveniji s prireditvami promovirajo poklic in stroko, ko skušajo opozoriti na podobo splošne knjižnice v javnosti.
Naša knjižnica je v goste povabila likovnega umetnika Arpada Šalamona, slikarja in grafika, ki je v preteklem obdobju dozorel v enega  najvidnejših  slovenskih ekslibristov. Povabila ga je s posebnim namenom, da izdela ekslibris Medobčinske splošne knjižnice Žalec, saj ga doslej še ni imela. Ob spremljajoči razstavi Ekslibrisi knjižnic in knjižničarjev je avtor razložil skrivnost nastajanja ekslibrisa za našo knjižnico, istočasno pa je nastajal spominski ekslibris, ki ga je izdelala in za vsakega udeleženca odtisnila Heda Vidmar.

Višek večera pa se je zgodil že na začetku, ko so vsi zbrani pred vhodom z glasnim Hura za knjige in knjižnice! v zrak spustili vsak svoj balon. Vzdušje se je stopnjevalo z ekslibrisom, ki ga je umetnik svečano predal direktorici Anki Krčmar.

Za sončno ozadje prireditve je poskrbela sopranistka Nataša Kranjc s slovenskimi pesmimi.

Pokrovitelj večera: Zavarovalnica Triglav, d.d., Območna enota Celje 
 

24.11.2005
FRANCI HORVAT IN TOSKANA

V počastitev dneva slovenskih splošnih knjižnic je bilo v četrtek, 24. novembra 2005, ob 18. uri v naši knjižnici potopisno predavanje Francija Horvata.
Franci Horvat veliko potuje po svetu in vedno rad deli popotniške vtise s tistimi, ki si tega želijo. Tokrat nam je predstavil eno najlepših italijanskih pokrajin – TOSKANO, ki ima pestro zgodovino. Poleg glavnega mesta Firenc smo ob izbrani glasbi in izjemnih posnetkih obiskali še San Gimignano, Sieno, Pitigliano, vedno zanimivo Piso in romantično Lucco. 

1.12.2005
JOŽE GALIČ: ZARADI PESMI

V spomin na rojstni dan velikega Prešerna Slovenci že nekaj let praznujemo Ta veseli dan kulture. In upravičeno: s Prešernom smo Slovenci vstopili v krog kulturnih evropskih narodov, zaradi Prešerna in z njim smo torej že od nekdaj v Evropi. Praznik se je prijel in vse kulturne ustanove ta dan na široko odpirajo vrata ustvarjalnosti.

Tudi v Medobčinski matični knjižnici je bilo v počastitev praznika karseda veselo. Predstavljali smo namreč knjigo domačina Jožeta Galiča ZARADI PESMI. Uvod v večer je pripravila Jolanda Železnik, kaj vse pa se je v avtorjevem življenju dogajalo zaradi pesmi, je doživeto, kakor ga poznamo iz televizijskih in drugih nastopov, pripovedoval in bral odlomke avtor sam. Pa nekaj veselih ljudskih je zapel ob spremljavi žene Cite Galič, mojstrice na citrah. Tudi na orglice je zaigral, s čimer je še posebno razveselil poslušalce. Za to, da se je poleg glasbenega ustvarjanja odločil napisati knjigo, sta ga navdušila otroka Katarina in Marko, za katera sta starša vesela, da prav tako kot ona ljubita glasbo, saj pogosto skupaj nastopajo in razveseljujejo občinstvo doma in po svetu.
 

6.12.2005
MARIJAN SALOBIR: SRNEK

Na Miklavževo smo v našo knjižnico povabili Marijana Salobirja, avtorja prijetne in berljive pripovedi SRNEK, ki jo je ilustrirala Marija Mojca Vilar.

To je zgodba o slepem srnjačku, ki ga je življenje prizadelo, preizkušalo in nagradilo za njegov trud in voljo, s katerima je nadoknadil, za kar ga je ob rojstvu prikrajšala narava. To je zmogel tudi zato, ker je čutil, da vanj neomajno verjame tudi njegova mama srna.

Poznavalec človekovega doživljanja je s pripovedjo o srnjačkovi usodi in njegovem doživljanju ljudi in živali povzdignil največje vrednote, med njimi ljubezen do vsega živega ter spoštovanje in ustvarjalno sprejemanje ljudi s posebnimi potrebami. Knjiga je tudi dragocen prispevek za razumevanje plemenitega poslanstva, ki ga imajo lovci pri varovanju in ohranjanju narave.

Z avtorjem je besedovala Anka Krčmar, odlomke iz knjige je brala Jolanda Železnik, z glasbo pa so večer obogatili Savinjski rogisti.

Večer je popestril videoposnetek o lovstvu in občudovanju narave, za katerega je scenarij prispeval avtor knjige Marjan Salobir, z lovskimi ljudskimi pesmimi pa so posnetek oplemenitili pevci Savinjskega okteta pod vodstvom Milana Lesjaka.

Večer je navdušil številne obiskovalce od blizu in daleč. Svojo pripadnost »zeleni bratovščini« pa so pokazali tudi mnogi člani, ki so avtorja in večer počastili s prihodom v lovskih uniformah.


 

15.12.2005
GRMIČEV ZBORNIK

Veliko bralcev se je v naši knjižnici, ki je na željo številnih hvaležnih bralcev in revije Znamenje iz Petrovč vedno rada predstavljala Grmičeva dela, zbralo in obudilo spomin nanj, ki se je v svojih ustvarjalnih letih ljudem zapisal v srce ali spomin kot razmišljujoč človek, globoko veren, human teolog, ki je razumel ljudi, njihove stiske v utesnjenem vsakdanjiku.
Ljudje ga pogrešajo, sicer ne vsi, mnogi ga tudi za časa življenja niso cenili in spoštovali, nekateri so se ga bali, drugim je bil s svojim pogledom na svet in življenje moteč, res pa je, da njegova misel ne bo presahnila, živela bo, kakor dolgo se bodo tisti, ki bi morali človeku biti tolažniki, togo zapirali v svoj prav.

Revija Znamenje je v Zborniku v spomin škofu dr. Grmiču predstavila številne zapise uglednih ljudi o tem, kako so sprejemali njegove darove duha in pokončne drže. Poleg zbornika so Grmičevi prijatelji in somišljeniki predstavili tudi knjigo Poslednji spisi, knjigo Vsak val je morje nemškega benediktinskega meniha in poznavalca zena pa je predstavil dr. Janko Bohak. Sodobno branje v pot, kakršno si privoščijo ljudje z duhovno širino, bo kakor prvi dve gotovo našlo zadovoljne bralce.

 

20.12.2005
VESELA PRAVLJICA z Ireno Štusej in božičkom 

Pravljičarka Irena Štusej je povedala, da je v gozdu našla čudovit rdeč dežnik. Otroci so ugotovili, da je last medveda iz pravljice Pod medvedovim dežnikom. Pravljica simbolizira prijateljstvo, ki ga knjižnica želi deliti s svojimi mladimi obiskovalci. Prihod božička v prostore knjižnice je otroke prijetno vznemiril. Skupaj so poslušali še pravljico o medvedu, ki je iskal pestunjo za svoje male medvedke, zraven pa so se sladkali z medenimi piškoti, ki jih je medved najbrž izgubil iz vreče za pestunjo.
Nekateri otroci so se to popoldne prvič srečali s prostorom, polnim knjig, ki jim bo kasneje, ko bodo imeli informacijske potrebe, postal vsakdanje pribežališče.Za vse tiste, ki niste prišli na srečanje  z božičkom in na medene piškote,
prilagamo medvedov recept, da si jih spečete sami:

MEDVEDOVI NAJLJUBŠI MEDENI PIŠKOTI

Sestavine:

  • 60 g medu
  • 75 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici mleka
  • po ena žlička cimeta in kakava
  • 200 g pšenične moke
  • 2 žlički pecilnega praška

Navodilo:

Med, maslo, sladkor in mleko damo v lonček razpustimo na šibki temperaturi. Prelijemo v skledo in ohladimo. Potem dodamo še žličko cimeta.

Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Dve tretjini mešanice dodamo v skledo  in zmešamo z mešalnikom, preostalo tretjino pa stresemo na delovno površino in jo skupaj z maso iz sklede ugnetemo v gladko testo. Za eno uro damo na hladno.

Testo razvaljamo, z modelčki izrežemo različne  oblike, jih položimo na namaščen pekač in pečemo 8 minut na 180 0 C. Ohlajene porišemo.
Pa še nasvet:

Kadar iščete varuško za svoje otročičke, so ti piškotki primerno darilo zanjo, če se res potrudi!
Mljask!

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...