Domov » Arhiv prireditev Vransko 2014

Predstavitev knjige HČI PUŠČAVE ddr. Mire Delavec Touhami

30 oktober 2014 Brez komentarja

Na večer pred prazniki smo v Občinski knjižnici Vransko gostili Miro Delavec Touhami in njenega soproga, Tuarega Abdela Touhamija. Predstavila sta nam Mirino knjigo »Taraut en tenere – Hči puščave«, posvečeno Tuaregom. To je prva knjiga o Tuaregih v slovenščini, razdeljena je na več poglavij, v katerih je prikazana zgodovina ene najstarejših kultur na svetu, njihov način življenja, vrednote, biseri iz zakladnice ljudskega izročila ter Mirini popotniški zapiski in razmišljanja iz dnevnika.

Mira in Abdel sta nam na izredno zanimiv, duhovit in pristen načim približala življenje Tuaregov, dotaknila pa sta se tudi težav, ki pestijo te nomade. Tuaregi se trudijo ohranjati tradicijo, čeprav je to na območjih, kjer živijo, težko. Podnebne spremembe jih silijo, da se premikajo, ker je lastno preživetje pogojeno s preživetjem njihovih čred koz, ovc in kamel. Ker pa živijo na območjih, bogatih z zlatom, uranom, nafto, zemeljskim plinom in ne nazadnje tudi vodo, po vsem tem hlepi Zahod, zato na primer prihaja do slik, kot jo kaže dežela Niger: največja proizvajalka urana po količini pa prva po stopnji revščine.

Glavno misel, ki nam jo je Mira želela skozi večer posredovati je, »vse se da, vendar naj nas pri naših dejanjih vodi srce.« To je njen preverjen recept za srečo.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!