Domov » Arhiv prireditev Griže 2012

Potopisno predavanje »Japonska in Koreja od blizu« ter predstavitev avtobiografije »Živim za svetovni mir«

3 oktober 2012 Brez komentarja

V sredo, 3. oktobra 2012, smo v Krajevni knjižnici Griže gostili štiri predstavnice Slovenskega ženskega društva za mir v svetu – njegovo predsednico Sonjo Grčar Dentice, podpredsednico Kristino Bačovnik in članici, Reiko Kitič iz Japonske ter Wan – Hee Cho Irgl iz Koreje.

Sonja Grčar Dentice je predstavila leta 1992 ustanovljeno društvo, ki si prizadeva za izboljšanje položaja žensk skozi ovrednotenje njihovega dostojanstva, izvaja projekte za boljše počutje in ustvarjalno življenje (joga, meditacija …) ter projekte za mlade.

O Japonski je spregovorila Reiko Kitič. Dežela vzhajajočega sonca vzbuja hrepenenja mnogim popotnikom in ljubiteljem preproste lepote in estetike. Dežela kljub izjemno hitremu modernemu razvoju še vedno ni opustila starih tradicij, ki so postale njen simbol. Japonke v kimonih, ikebane, suši, festival ob cvetenju češenj, gora Fujijama, ki jo častijo z izjemnim spoštovanjem … Nasprotje temu moderna Japonska z neusmiljenim tekmovalnim tempom, delovnim ritmom in disciplino. Japonska s hitrimi vlaki, imenovanimi šinkansen.

Na potopisno popotovanje po Koreji nas je popeljala Wan – Hee Cho Irgl. Zaradi čudovite in spokojne narave je postala Koreja v svetu znana kot dežela jutranjega miru. Narava je imela vedno osrednje mesto v korejski družbi in kulturi. Glavne turistične privlačnosti so narodni parki in številni kulturni spomeniki, kot so spokojni budistični samostani in razkošne nekdanje palače. Korejski narod danes druži globoko spoštovanje do svoje skoraj pettisočletne zgodovine.

V pogovoru s Kristino Bačovnik je sledila predstavitev knjige Živim za svetovni mir avtorja Sun Myung Moona, svetovnega mirovnika, ki si je prizadeval za medverski dialog. V svojem 93. letu je preminil letos septembra. Avtobiografija vsebuje zgodbo njegove velike ljubezni do človeštva in močno sporočilo upanja za prihodnost.

Program je povezovala Lea Felicijan.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!