Domov » Arhiv prireditev Polzela 2012

Ponosni Belize in avanturistična Nikaragva – potopisno predavanje domačinke Žive Justinek

7 maj 2012 Brez komentarja

Na ponedeljkov večer nas je Živa Justinek, absolventka biologije, povabila na potep po Srednji Ameriki, katere delček bo za vedno z njo. Živa, kot samo ime pove – živahna in nasmejana ljubiteljica ljudi, narave in potovanj nas je naelektrila s svojo pozitivno energijo.

Prvič slišite za Belize? Ta drobna državica velikosti Slovenije je bila zadnje pol leta Živin dom. In jo je očarala.

V Belize smo se podali na pustolovščino! Šli smo na lov za divjimi živalmi belizejskih pragozdov, za smehom, močnim soncem in divjim deževjem … na beg pred komarji, strupenjačami, fižolom in rižem. Ogledali smo si, kako se pisana enolončnica ras kratkočasi z igranjem domin in plesom punte v blatnih vasicah ali pa lovljenjem rib na Karibih.

In s čim natančno jo je Belize očarala? Še sama ne ve. Morda z odprtostjo ter ponosom tamkajšnjih ljudi, rjovenjem jaguarja ob zvezdnatih nočeh, neukrotljivimi rekami ali bučnim reggae-tonom.

Težko ji je bilo oditi, a na srečo jo je za tem čakal še mesec Nikaragve. Nekoč najbogatejša država Srednje Amerike je danes druga najrevnejša država zahodne hemisfere. Hkrati pa ta dežela med dvema oceanoma skriva vse mogoče pustolovščine. V mesecu potepanja je plezala po vulkanih, spuščala male želvice v ocean, grickala sladkorni trs, jahala konje, se potapljala na koralnih grebenih ter s kokosom v rokah uživala karibsko življenje. Lenoben, a iskriv temperament lokalcev vsakega zlahka pritegne in odklopi od skrbi.

Hvala Živi za  spomine, vtise, glasbo in duhovito pripoved.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!