Domov » Aktualno

Navod o hmeljariji

9 januarja 2024 Brez komentarja

Janez Hausenbichler (1838-1896) se je rodil v Žalcu, kjer je obiskoval takratno ljudsko šolo. Izučil se je medičarske obrti in se štiri leta izpopolnjeval v tujini.

Ko se je vrnil domov, je upravljal posestvo in odprl medičarsko obrt. Po poroki s Celjanko Elizo Zmrzlikar sta odprla še gostilno, ki je kmalu zaslovela prek meja domače doline. Njegova gostilna je postala zbirališče narodnjakov iz vse Slovenije. Bil je organizator II. Slovenskega tabora v Žalcu 6. 9. 1868. Pri Hausenbichlerjevih so izoblikovali zapisnik in zbirali podpise za taborski proglas. Leto kasneje je pod njegovim vodstvom začela delovati v njegovi gostilni prva čitalnica v Savinjski dolini, za katero je sam kupoval slovenske časopise. Pomagal je ustanavljati razna društva.

Pri Jožefu Bilgerju, oskrbniku graščine Novo Celje, se je seznanil s hmeljem in tudi sam posadil prvi nasad. Pridelovanja in sušenja hmelja je učil kmete po dolini, med drugim jim je podarjal tudi hmeljske sadike. Leta 1880 je bil med ustanovitelji hmeljarskega društva, leta 1882 pa je izdal knjižico Navod o hmeljariji. V njej navaja, da hmelj najrajši raste v ravnini na peščeni zemlji. Opozarja, da je Savinjska dolina primerna za gojenje hmelja ter v knjižici poziva in spodbuja savinjskega kmeta z besedami: »Vzemi v roke lopato in bodi hmeljar …« Po pravici ga imenujemo »oče savinjskega hmeljarstva«.

Konec leta 2023 je Medobčinska splošna knjižnica Žalec izdala ponatis te znamenite knjižice.

Ponatis knjižice Navod o hmeljariji lahko kupite v vseh občinskih knjižnicah Medobčinske splošne knjižice Žalec. Cena knjižice je 10 eur.

 

Deli vsebino na facebook-u...