Domov » Arhiv prireditev Prebold 2014

Mag. Marko Štepec ob stoletnici začetka prve svetovne vojne

10 april 2014 Brez komentarja

V četrtek, 10. aprila, smo v Občinski knjižnici Prebold v soorganizaciji z Zgodovinskim in narodopisnim društvom Prebold obeležili spomin na prvo svetovno vojno; letos namreč mineva sto let od tega tragičnega obdobja zgodovine. Predaval je mag. Marko Štepec.

Mag. Marko Štepec je zgodovinar, zaposlen v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer opravlja delo kustosa in muzejskega svetovalca. Svojo poklicno pot je posvetil raziskovanju prve svetovne vojne. Njegov prispevek je osvetlitev dogajanj v tem času. Je avtor številnih strokovnih člankov in razstav, scenarist dokumentarne serije o prvi svetovni vojni na TV Slovenija. Je soavtor razstave Tam za hribi je tako kot tukaj, ki je gostovala po vsej Evropi; skupaj s sodelavci je za razstavo Družabno življenje prejel Valvasorjevo nagrado. V mesecu juniju bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled razstava z naslovom Take vojne si nismo predstavljali.

V predavanju z naslovom Po sledeh slovenskih vojakov od Galicije do Piave je opisal odhod vojakov iz domovine v Galicijo, vzdušje, ki je velo med ljudmi in vojaki, organizacijo, opremljenost, prehranjenost, pomanjkanje vode na soški fronti, izredne vremenske razmere mraza v Galiciji, predvsem pa taktiko vojske, v katero je bilo priključenih okrog 30 tisoč vojakov Slovencev, in ko skoraj ni bilo družine, ki ne bi izgubila svojega člana. Številni grobovi so zunaj naših meja. Pomembna pričevanja so vzeta iz dnevniških zapisov, pisem vojakov, ko Ivan Matičič zapiše »Take vojne si nismo predstavljali«, in s to mislijo povzame svoje ter splošne občutke ljudi.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!