Domov » Arhiv prireditev Polzela 2012

Beremo z Manco Košir na Polzeli

2 februar 2012 Brez komentarja

Februarsko srečanje članov krožka  Beremo z Manco Košir na Polzeli – pogovor z Rokom Hrženjakom, avtorjem knjige Malteški vitezi na Polzeli

HVALNICA KULTURI  je naslov februarskega srečanja članov študijsko bralnega krožka Beremo z Manco Košir. Ne bi mogli bolje izbrati kot smo. Srečali smo se v Gradu Komenda, kjer so novi prostori  Občinske knjižnice Polzela, povabili pa smo domačina Roka Hrženjaka, avtorja knjige Malteški vitezi na Polzeli.

Marsikomu se povezanost Polzele z malteškimi vitezi sliši skrivnostna, še posebej, ker so prisotni ob marsikaterih dogodkih na Polzeli: malteška poroka, malteški viteški dnevi, na odprtju knjižnice v Gradu Komenda so bili prisotni eminentni gostje malteškega viteškega reda. Šele Rok Hrženjak, ki je svojo gimnazijsko raziskovalno nalogo o malteških vitezih kasneje razširil v knjigo, nam je razsvetlil zgodovinsko ozadje in z njo povezanost malteških vitezov s Polzelo. Komenda na Polzeli je ena od treh v Sloveniji, ki so bile v lasti malteških vitezov. Podrobnosti si lahko preberete v njegovi knjigi, ki jo imajo vse knjižnice Spodnje Savinjske doline.

Člani krožka se niso mogli načuditi delavnosti in raziskovalnemu duhu domačina Hrženjaka. Čeprav je diplomant Veterinarske fakultete in raziskuje na področjih forenzične toksikologije in ekotoksikologije, nanotehnologije in ekoloških inovacij (za kar je prejel dve Prešernovi nagradi), ima tudi močan in iznajdljiv občutek za raziskovanje zgodovine. S knjigo Malteški vitezi na Polzeli je prispeval k ohranjanju kulturne dediščine v slovenskem prostoru.

Polzelska knjižničarka Renata Novak je člane vodila še po prostorih knjižnice, nakar so si v mali dvorani ogledali  nekatere razstavljene predmete malteškega viteškega reda.

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!