Domov » Arhiv prireditev

Arhiv prireditev Občinske knjižnice Vransko za leto 2011

31 december 2011 Brez komentarja

13.12.2011
RAZVOZLALI SMO LARINO SKRIVNOST
Na zadnji pravljični uri v tem letu smo prisluhnili zgodbi, ki se je dogajala pri Lari in njenemu bratcu Tinu doma. Nestrpno božično pričakovanje je prekinila nepričakovana okvara očkovega avtomobila. Razočaranje je bilo veliko, iznajdljiva Lara pa je rešila praznik – tudi s pomočjo svetle zvezdice.

Praznično zgodbo smo dopolnili z izdelovanjem škatlic za božična darila ter voščilnicami v obliki božičkovega škornja.

22.11.2011
PRAVLJIČNA URA S POUSTVARJALNICO
Novembrske prireditve v knjižnici smo zaključili v torek, 22. novembra, s pravljično uro o Jabolčnem kralju in kratko poustvarjalnico. Jabolčni kralj je imel prekrasno jablano, ki je rodila krasna jabolka, vendar je kralj vse sadeže sebično zadržal zase. Ker je bila jablana osamljena, je v goste povabila – črve. Ti so bili naugnana nadloga za kralja, dokler ta ni spoznal, da mora jabolka deliti, saj s tem osreči druge, pa tudi sebe. Ker je pred vrati že mesec december, mesec obdarovanj, smo izdelali darilne vreče, s katerimi bomo presenetili naše najbližje.

16.11.2011
Potopisno predavanje Nataše Zupanc S TREKINGA PO HIMALAJI

V sredo, 16. novembra, se nam je svojo letošnjo popotniško avanturo predstavila domačinka Nataša Zupanc, ki je še s štirimi prijatelji odpotovala v daljni Nepal in se lotila, po njenih besedah podviga, ki ga zmore vsak v povprečni kondiciji. Po videnem in slišanem, vam zagotavljam, da to ne drži. Vsakodnevna večurna hoja z velikimi nahrbtniki, hitrimi spremembami višinske razlike, spremembe vremena, nepredvidljive ledeniške razpoke … hkrati pa čudovite gore, tišina, harmonija. Gotovo nepozabno doživetje, predstavljeno na krasnih fotografijah in kratkem, 10-minutnem filmu s potovanja. Nataša, hvala, da si svoje vtise delila z nami.

15.,22.11.2011
VRTEC NA OBISKU
Dva torka zapored, 15. in 22. novembra, so nas v dopoldanskih urah obiskali naši najmlajši, ki hodijo „v službo“ v Vrtec Vransko. Tako so mi povedali. Povedali so tudi, da je zunaj mrzlo, ker bo kmalu zima in so se zato toplo oblekli. Vendar mi še nismo klicali zime, zato smo raje prisluhnili zgodbici o zelooo lačni gosenici, pa o prijazni veverici Vesni, o Škoržku in njihovem prazniku jeseni … Bilo nas je veliko in bilo nam je prijetno domače v knjižnici, zato smo se hitro dogovorili, da se kmalu spet srečamo.

8.11.2011
Predavanje PREHRANA IN ZDRAVJE (v sodelovanju z Univerzo za 3. življenjsko obdobje)
V torek, 8. novembra , smo se v knjižnici zbrali tisti, ki nas zanima vpliv prehrane na naše zdravje. Zanimivo predavanje v izvedbi Rože Ciglar, kemičarke, ki dobro ve, kaj nam kemija dobrega in kaj slabega prinaša. Poudarila je pomen doma pridelane hrane, hrane, ki ji niso dodane različne kemijske substance, zaradi katerih je hrana na pogled res lepša, večja, vendar toliko bolj nezdrava, v določenih mejah celo strupena. Že samo podatek, da v nasadih zaradi škodljivosti škropiv sadja in zelenjave ne škropijo ljudje temveč roboti, pove vse. Tudi v mesnih izdelkih najdemo snovi, ki tja nikakor ne spadajo. Zato še enkrat: doma (v Sloveniji) pridelana hrana je bolj zdrava in s pravilno izbrano in uravnoteženo prehrano lahko sami naredimo največ za svoje zdravje.

20.9.2011
NAJMLAJŠI OBISKOVALCI SPOZNAJO FIŽOLINO
V torek, 20. septembra, smo v knjižnici začeli novo sezono druženj z najmlajšimi na pravljičnih uricah s poustvarjalnicami. Tokrat smo se spoznali s Fižolino – pločevinko, ki je bila zavržena in povsod nezaželjena, dokler … Več naj ostane skrivnost. Zaupamo vam še, da smo pravljično doživetje nadaljevali na poustarjalnici pod mentorstvom Martine Felicijan. Izdelali smo si šopke rož iz papirja, ki jih bomo dali v lično okrašeno vazo – pločevinko.

16.9.2011
DRUŠTVO HOSPIC SE NAM PREDSTAVI

V petek, 16. septembra, smo v knjižnici gostili člane društva hospic Celje, ki so nam predstavli svoje delo. Slovensko društvo hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ustanovljena junija 1995, in deluje na več območjih Slovenije.
Društvo spremlja neozdravljivo bolne in njihove svojce. Prizadeva si za detabuizacijo smrti in za naraven odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi. Izdaja literaturo s tega področja, prireja predavanja, seminarje in delavnice tako za strokovne delavce kot tudi za laične osebe. Organizira usposabljanje prostovoljev za pomoč pri oskrbi bolnikov in nudi oporo žalujočim. Ker so potrebe po spremljanju čedalje večje, vas vabijo k sodelovanju. Pravijo, da če želimo dajati več smisla lastnemu življenju, deliti stisko in izgubo z drugimi, če ste se pripravljeni soočiti z vprašanji življenja in smrti in imate sočutje, ki je odlika dobrega srca, potem ste človek, ki ga potrebujejo. Če menite, da lahko pomagate, jih kontaktirajte na tel.: 03 548 60 11.

POLETJE 2011
POČITNIŠKE USTVARJALNICE

Občinska knjižnica in Kulturno društvo Vransko sta tudi letos poskrbela za živahno preživljanje torkovih dopoldnevov naših otrok. Ideje za delavnice so bile raznolike, saj so jih prispevale različne mentorice, ki se jim za njihov prispevek iskreno zahvaljujemo.
Prve tri delavnice so potekale pod vodstvom študentk likovne pedagogike Lucije Hrastovec in Suzane Savkovič. Na prvi delavnici so se otroci preizkusili v izdelovanju mozaikov iz različnih kamenčkov, ploščic in školjk na temo Življenje v morju.
Na naslednji delavnici so otroci slikali na prostem, v parku pred knjižnico, kjer so se naučili tudi nekaj novih tehnik slikanja. Delavnica mobile je potekala izjemoma na petek. Na tej delavnici so izdelovali mobile iz različnih materialov, kot so odpadni CD-ji, žica, alu folija in kolaž papir.

Za ohranjanje tradicije med mladimi je poskrbela Martina Felicjan, ki nas je naučila izdelovati rože iz krep papirja, kot so sončnice, gerbere, marjetice, vrtnice, nageljne…

Edita in Sabina Kapus sta vodili delavnico izdelovanja papirmašejev, na kateri so otroci izdelali vsak svojo ribico ali morskega psa iz časopisnega papirja in lepila. Te so kasneje tudi lepo pobarvali.

Pravljično delavnico je pripravila Brina Kraševec, ki se je skupaj z otroci za dobro uro spremenila v pravo gusarko.

Zadnjo delavnico je vodila Katja Završnik, ki nas je naučila, kako narediti zanimiv nakit iz fimo mase. Izdelovali smo različne verižice, zapestnice, prstane, uhane. Medtem ko so se naši izdeliki sušili, pa smo prisluhnili zgodbici Bobek in barčica.
Tako je v knjižnici minilo še eno ustvarjalno poletje in mi že razmišljamo o novih..

10.6.2011
NAJVEČ LAHKO ZA ZDRAVJE NAREDIMO SAMI
Občinska knjižnica Vransko je v petek, 10. 6. 2011, ob 19. uri prijazno ponudila roko sodelovanja Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Vransko, ki je organiziralo predavanje Največ lahko za zdravje naredimo sami. Tokrat so v univerzi pobrskali v lastnih vrstah in za predavanje naprosili domačinko in kemičarko go. Rozalijo Ciglar. Ga. Ciglar je zelo aktivna upokojenka, ki tudi po pestri poklicni in izobraževalni poti ne miruje. Na zdravo življenje, sploh na zdravo prehrano gleda s stališča kemika in v tem duhu je bilo tudi predavanje. Ljudje se v času “farmacevtskega medijskega bombandiranja” sploh ne zavedamo nevarnosti zdravil in drugih prehranskih pripomočkov, ki nam jih vsakodnevno priporočajo v za oko prijetni embalaži. Poslušalci, res maloštevilni, so bili nad predavanjem navdušeni, postavljali so številna vprašanja in predlagali nadaljevanje v jeseni.

7.6.2011
BRALNO LITERARNA URA V NAŠEM DOMU
Prvi torek v mesecu se z oskrbovanci Našega doma na Vranskem srečujemo na bralno- literarni uri, kjer se bogatimo s pogovorom, branjem, prepevanjem ljudskih pesmi… Tokratno srečanje pa je bilo vseeno malce drugačno. Obiskali so nas učenci 1. razreda OŠ Vransko-Tabor z mentorico Bredo Čvan in nam zapeli ter zaplesali. Se še spomnite, kako smo plesali in peli pesmice Ob bistrem potočku je mlin…, Bod’ moja, bod’ moja, ti bom lešnikov dal… in druge?

Srečanje je bilo prisrčno, povezovalno. Že pesnica Meta Rainer je dejala: „Ti imaš mladost, jaz imam modrost“. In eno z drugim gre prav lepo skupaj.

24.5.2011
PRAVLJIČNA URA S POUSTVARJANJEM
Spet nas je bilo veliko in veseli smo, da je tako! Tokrat smo pravljično uro posvetili pogovoru o gozdovih (letos je Mednarodno leto gozdov), zato smo prisluhnili zgodbici o Starem drevesu. To drevo je nudilo dom številnim živalim: vevericam, zajcem, papigam, sraki, detlju… Nekega dne, pa so na deblu drevesa opazili napisan velik bel X. To je pomenilo, da bodo drevo podrli. Živali so družno stopile skupaj in z zvijačo ohranile svoj dom. Po pravljici pa si je vsak za domov izdelal še eno pravljično gozdno bitje – škrata.

18.5.2011
BREZPLAČNA DELAVNICA KALIGRAFIJE

V sklopu Tedna vseživljenskega učenja 2011 smo v sodelovanju z UPI- Ljudsko univerzo Žalec in Društvom univerza za tretje življenjsko obdobje Vransko pripravili brezplačno delavnico kaligrafije. Kaligrafija v tej moderni računalniški dobi namreč ni prav nič zapostavljena, ravno nasprotno. Počasi, a zagotovo, si vse bolj utira zasluženo mesto v svetu umetnosti. Vse več nas je, ki se zavedamo, koliko je vredna lepo napisana čestitka, priznanje, pohvala… Vemo, da s tem ko podarjamo kaligrafsko delo, pokažemo tudi svojo osebno kulturo.
V naši knjižnici nas je bilo skoraj 20, ki smo pod taktirko Klare Klančnik osvajali prve korake v svetu umetnosti lepe pisave – kaligrafije.

19.4.2011
VELIKONOČNA DELAVNICA ZA NAJMLAJŠE
Bližajo se velikonočni prazniki in malčki v pričakovanju že odštevajo dneve, ko bodo iskali, kaj jim je prinesel velikonočni zajček. Vsako leto se nekaj dni pred veliko nočjo spomni nanje tudi Občinska knjižnica Vransko, ki jim za zajčka podari pravljico in delavnico, kjer ustvarjajo okraske, s katerimi polepšajo svoj dom. Letos se jih je v popoldnevu predprazničnega torka zbralo zares veliko, okoli štirideset otrok, nekateri med njimi so pripeljali tudi starše, je dodobra napolnilo knjižnico.

Najprej jih je v pravljici obiskal Zajček Tiktak, ki je bil tokrat zadolžen za pripravo pirhov. Ker nesreča nikoli ne počiva, je tudi sam pri izvedbi imel smolo … Kljub vsem zgodam in nezgodam so bili ti pirhi otrokom najbolj všeč.

Otroci so se navdušeni lotili izdelave kokošk in piščančkov iz papirja in jajčk iz stiropora, pri čemer sta jim z nasveti in spretno roko pomagali knjižničarki Valerija Jerman in Irena Verbič. Kazalci na uri so opomnili, da se je urica druženja hitro prevesila že v drugo, ko so malčki s svojimi piščančjimi družinami pohiteli proti domu.

12.4.2011
ZDRAVA DOMAČA ZELENJAVA, predavanje Nevenke Breznik
Vrtnine nam ne predstavljajo le kulinaričnega užitka, temveč bistveno doprinesejo k zdravemu življenju, zato jih z veseljem vzgajamo v svojem vrtu. Nekatere vrtnine imajo še prav posebej visoko prehrambeno vrednost ter vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, mednje sodijo korenček, rdeća pesa, brokoli, zelena, špinača, paprika, paradižnik in še nekatere druge. Če jih pridelamo ekološko, ohranijo vse svoje bistvene vitamine in minerale, saj jih vzgajamo v skladu z naravo in njenimi zakoni.

Na vsa naša vprašanja o zdravem vrtnarjenju nam je odgovorilo predavanje Nevenke Breznik z naslovom Zdrava domača zelenjava, ki je bilo v naši knjižnici v torek, 12. aprila 2011.

4.3.2011
PREDAVANJE DARKA SLOVENCA: Maji, koledar in leto 2012
V petek, 4. marca 2011, smo vransko knjižnico napolnili vsi tisti, ki nas zanimajo Maji in predvsem njihov koledar. Izjemno bogato predavanje, podkrepljeno s slikovno projekcijo, ki nam ga je poklonil g. Dare Slovenc, nam je odgovorilo na vprašanja o starodavni civilizaciji Majev – kdaj, kje in kako je nastala in potem skrivnostno izginila. Pogledali smo v zgodovino odkrivanja arheološke zapuščine Majev od srede 19. stoletja pa do danes ter poskusili razumeti vlogo astronomije, astrologije, arhitekture, kulture in religije v življenju Majev.

V nadaljevanju smo skušali slediti zapletenemu koledarskemu sistemu Majev, Tzolkinu – svetem koledarju Majev kot osnovi za vse principe dolgoročnega štetja časa ter o pomenu leta 2012, ko se zaključi kar nekaj velikih časovnih ciklusov.
Izjemno zanimivo predavanje pa smo zaključili s pogovorom o tem, kako lahko znanje o času, ki izhaja iz zapuščine Majev, uporabimo v vsakdanjem življenju.

5.2. – 26.2011
RAZSTAVA VEZENIN ČLANIC DRUŠTVA VEZILJE SNEŽINKA VRANSKO
V počastitev kulturnega praznika gostimo od 5. – 26. februarja 2011 v prostorih naše knjižnice razstavo vranskih vezilj, ki klub temu, da organizirano delujejo šele dobro leto, se nam predstavljajo z odličnimi izdelki, nastalimi izpod njihovih spretnih rok. Nekaj vam jih dajemo na ogled.

3.2.2011
Z AVTODOMOM PO PORTUGALSKI

Popotnica Ivana Pajenk nam je v četrtek, 3. febrauarja 2011, v Občinski knjižnici predstavila svoje popotovanje z avtodomom po Portugalski – pomorski deželi, ki slovi po izredni domačnosti njenih prebivalcev.
Popeljala nas je v mesta:

– ELVAS, ki ga krasi mogočni akvadukt iz 15. st., del katerega še danes uporabljajo za oskrbovanje s pitno vodo,

– ESTREMOZ, s pridihom antične arhitekture,

– PENICHE, ki razkriva prečudovito moč Atlantika,

– LIZBONA, prekrasna harmonija preteklosti s sedanjostjo, eno izmed najstarejših mest na svetu,

– EVORA V POKRAJINI ALENTEJO, kjer se skrivajo megaliti, stari od 15.000 do 20.000 let,

– CAMPO MAIOR, kjer stoji znamenita kapela DOS OSSOS,

– ALAVITO, kjer kraljujejo plutovci (drevesa, iz skorje katerih pridelujejo pluto) in mogočna čarovnija zelenih odtenkov,

– VILA NOVA DE MILFONTES, obmorsko ribiško mestece,

– ZAMBUJERIA DO MAR, ki popelje po narodnem parku ob spremstvu visokih klifov, mogočnega Atlantika in peščenih zalivčkov,

– LAGOS z ostanki arabske kulture, kjer so včasih trgovali s sužnji, pripeljanimi iz Sahare,

– FARO, ki je glavno mesto pokrajine ALGARVE in začetek narodnega parka RIA FORMOSA, raj za ptice,

– TAVIRO z raziskovanjem lagun in neskončnih peščenih plaž.

Januar 2011
NOVO LETO PRAVLJIČNIH DOŽIVETIJ NAS JE POPELJALA »SNEŽNA VRANA«
V Občinski knjižnici Vransko smo januarsko srečanje z najmlajšimi obeležili s pogovorom o pticah pozimi. Med njimi smo še posebej temeljito spoznali vrane, saj se po njih imenuje tudi naš kraj. V zgodbici o treh vranah pa smo spoznali, da tudi ptice različno doživljajo zimo in mraz; nekatere se vesele, spet druge se pritožujejo. Nas bo spremljala snežna vrana, ki je z navdušenjem opazovala otroške norčije v snegu ter njihovo veselje ob igri »angelček v snegu«. Ker pa v knjižnici pravljice nismo mogli dobesedno uprizoriti – smo si izdelali angelčke iz testenin. Poglejte jih!

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...