Domov » Arhiv prireditev

Arhiv prireditev Občinske knjižnice Tabor v letu 2011

31 december 2011 Brez komentarja

25.10.2011
PRAVLJIČNA URA – TAČKA, ČAROVNIŠKA MAČKA

Kako naj bo mačka Tačka prava ČRNA čarovniška mačka, ko pa ima belo tačko? Nekaj je treba ukreniti, in pika! Nick Butterworth, priljubljeni in nagrajeni avtor, je v tej očarljivi in duhoviti zgodbi

21.09.2011
V 180 DNEH OKOLI SVETA
V sredo, 21.9.2011, smo v Občinski knjižnici Tabor gostili našega rojaka iz Pondorja dr. Karla Natka, profesorja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Skozi sliko in besedo nas je popeljal po daljnih celinah, in sicer: iz Ljubljane preko Turčije – Uzbekistana – Kirgizije – Kitajske – Honkonga – Tajvana – Indonezije – Singapurja- Avstralije – Nove Zelandije – Zda (Kalifornije) – Mehike in Evrope.
Namen njegovega potovanja je bil predvsem spoznavanje geografskih značilnosti drugih celin, s poudarkom na tematikah, ki neposredno zadevajo njegove predmete.

Celotno pot je prepotoval z javnimi prevoznimi sredstvi in pri tem iz dneva v dan – vseh 186 dni potovanja – neizmerno užival v srečevanju novih pokrajin in ljudi. Neizmerno pa smo uživali tudi vsi prisotni na potopisnem predavanju. Zbralo se nas je več kot 40.

24.05.2011
PRAVLJIČNA URA – STARO DREVO

Letos praznujemo »Mednarodno leto gozdov«.
Našim otrokom in mladini moramo še posebej posredovati odgovornost do gozdov in njihovo spoštovanje. Zato smo majsko srečanje z najmlajšimi posvetili gozdu, v njem domujočim živalim in vlogi gozda za preživetje vseh Zemljanov. Prelepa slikanica Staro drevo nas je popeljala v pravljični svet stanovalcev enega izmed starih dreves, na katerem se je nekega dne pojavil skrivnostni X. Samo kapitan Krokar, stanujoč na vrhu krošnje je vedel, kaj zlovešči znak pomeni.

Drevo bodo posekali! Toda živali, ki so v drevesu domovale in so se sicer stalno prepirale, so lahko z združenimi močmi rešile svoje domove. Čudovita zgodba o prijateljstvu, medsebojni pomoči v stiski in lepoti narave!

… in ker v gozdu živijo tudi pravljična bitja, smo pridno ustvarjali vesele gozdne škrate iz naravnih materialov.

19.04.2011
PRAVLJIČNA URA – MOJ PIŠČANČEK
Ali poznate pot od jajčka do piščančka? Ne? Na pravljični uri smo prisluhnili zgodbi o Eli, ki rada sedi na vrtu, opazuje kokoši, vendar ugotovi, da med njimi nekaj manjka. Piščanček! Debela kokoš Alma je sicer pravkar znesla jajce, vendar ji niti na kraj pameti ne pade, da bi ga izvalila. Zato se Ela odloči, da se bo sama lotila težke naloge. Ali ji je uspelo? Če želite izvedeti, kakšna je pot od jajca do ljubkega piščančka, preberite slikanico Moj piščanček. … in ker prihaja Velika noč smo izdelali pisane zajčke in se posladkali s čokoladnimi.

12.04.2011
SPOMLADANSKO-VELIKONOČNA USTVARJALNA DELAVNICA
Kar nekaj otrok se je zbralo v knjižnici, kjer smo pobarvali jajčka in izdelali pisane kokoške in piščančke. Kot vsako leto smo bili zelo ustvarjalni. Nastajali so unikatni pirhi, nove ideje in presenečenja.

6.04.2011
POTOPISNO PREDAVANJE: Franci Horvat-Ekvador in Galapaško otočje
Potovanja so velika strast našega gosta Francija Horvata. Včasih sam, sedaj pa skupaj z ženo in hčerko, potuje po svetu in vse vtise pridno beleži na film in v svoj spomin. Obiskal je že veliko zanimivih dežel, že od mladih nog pa ga je mikalo Galapaško otočje. Ko so se odpravili na dolgo pot izpolnitve mladostnih želja, je imel s seboj že natančen načrt, kako in kje potovati, da za malo denarja, z lastno oskrbo vidiš največ. Svoja doživetja nam je predstavil ob pisani paleti fotografij, ki so jih krasile podobe eksotičnih krajev onkraj luže.

In tako smo spoznali Quito, glavno mesto Ekvadorja, Latacungo, ki je znana kot izhodiščno mesto za obisk Nacionalnega parka Cotopaxi in prekrasnega kraterskega jezera Quilotoa. Potovali smo z vlakom El Nariz del Diablo, obiskali eno najlepših kolonialnih mest v Južni Ameriki – Cuenca, ruševine inkovskega sončnega templja in še mnogo drugih ekvadorskih znamenitosti, med katere sodijo tudi kondorji. Nato smo si ogledali naravno bogato otočje Galapagos, kjer je Charles Darwin začel razvijati svojo teorijo o nastanku vrst.

Videli in slišali smo marsikaj novega. Zanimanje za potopisna predavanja je veliko, kajti Franci Horvat nas vedno znova navduši s svojimi profesionalnimi fotografijami.

Vir: http://www.gore-ljudje.net/informacije/54278/

30.3.2011
PREDSTAVITEV KNJIGE IN DVD-JA »PREBUDI NAJBOLJŠE V SEBI«
Biti zdrav pomeni počutiti se odlično v svojem telesu, slediti svojim ciljem, biti zadovoljen, se smejati, uresničevati sanje …
To pomeni biti popolnoma živ in vitalen ne glede na življenjsko pot, starost, poklic in izobrazbo.

Vemo, da zahodna medicina lahko pomaga pri fizičnem zdravju. Vključevanju znanj iz tisočletne zakladnice kitajske medicine pa prinaša nove možnosti za ohranjanje vitalnosti, dobrega počutja in umskih sposobnosti.
V Občinski knjižnici Tabor smo gostili:

– dr. Nejo Zupan – raziskovalko alternativnih znanosti, terapevtko in svetovalko, uspešno voditeljico izobraževanj za osebno rast in razvoj medsebojnih odnosov, avtorico več knjig ter znanstvenih in strokovnih člankov in

– Majo Benedičič – vrhunsko športnico, učiteljico teka na smučeh, ki je v Akademiji za zdravje in vitalnost terapevtka »z dotikom do zdravja«.

Kot predstavnici Bisernice, zavoda za razvoj kreativnosti in osebne rasti, sta nam predstavili velik del sklopa vaj za preoblikovanje energije v telesu, za dvig energije za učinkovito učenje in pomnjenje, za povečanje energije kreativnosti, sprostitev stresa, za dvig učinkovitosti delovanja imunskega sistema. Udeleženci predavanja smo izvedli vaje za pomnjenje in učenje.

V sproščenem vzdušju in novih spoznanjih na poti samouresničevanja, osebne rasti in pomena sprememb na poti zavedanja smo zaključili zanimivo predavanje.

22.03.2011
PRAVLJIČNA URA
Na prvi pomladni dan in nekaj dni pred materinskim dnevom smo prisluhnili pravljici o malih medvedkih, ki kar ne morejo dočakati novih dogodivščin. Medvedek ne upošteva mamičinih nasvetov in tako se mu zgodi nekaj nenavadnega. A medvedja mamica, tako kot vsaka druga, je vedno pripravljena svojemu otroku priskočiti na pomoč in z njeno pomočjo se je medvedek marsikaj naučil.

Za drage mamice smo okrasili vazice in napisali voščilnico s pesmico:

ZAKAJ JE MAMA MAMA
MAMA JE MAMA,
KER JE RODILA
IN TE ŠE DOLGO
PO ROJSTVU DOJILA.

MAMA JE MAMA,
KER TE VZGOJI
IN PRVE SKRIVNOSTI
S TABO DELI.

NIKOGAR NE LJUBI
TAKO KAKOR TEBE –
LAHKO JI VERJAMEŠ,
DA BOLJ KAKOR SEBE!

UČI TE POGUMNO
ŽIVETI IN BITI,
KO POLNO ODRASTEŠ
PA TUDI ODITI.

15.02.2011
PRAVLJIČNA URA – LJUBEZEN V ZAJČJI DOBRAVI
V Zajčjo dobravo se preseli nova zajčja družina z očarljivo zajčico.
Svojo hišico postavijo med hiški zajčka Valentina in zajčka Belka, ki sta bila do tedaj najboljša prijatelja. To pa se je s prihodom zajčje družine spremenilo. Valentinu je bila nova zajčica Belorepka zelo všeč. Vedno manj časa je preživel s prijateljem in Belku to ni bilo všeč. Zameril je prijatelju, ker svojega časa ni več posvečal le njemu. Zajčka sta se prenehala družiti.

A prišel je čas, ko se je tudi Belko zaljubil. Neprestano je mislil na ljubko zajčico in tako spoznal, da je prijatelju Valentinu naredil krivico. Ko sta se srečala, sta pozabila na zamero in v čast ljubezni priredila veliko zabavo, kamor sta povabila zajčke iz širše okolice, da so praznovali z njima. Na Valentinovo smo pripovedovali ljubezni polno zgodbo iz zajčjega sveta in se pogovarjali o pomenu praznika. Nato smo za naše najdražje izdelali voščilnice polne srčkov.

19.01.2011
PREDSTAVITEV KNJIGE: PISANE BUČE: okrasne, okrogle okusne

V Občinski knjižnici Tabor smo gostili avtorico knjige Pisane buče –Tatjano Krejan Košan.
Buče vseh vrst in oblik so njena ljubezen. Fascinirajo jo z barvo in vzorci, še posebno s pestro paleto okusov. Že deset let jih goji na svoji njivi. Vsako leto jih pridela več kot tri tone. Slovenijo navdušuje z razstavami in recepti. Lani septembra je že petič v Starem trgu pri Slovenj Gradcu organizirala »bučni festival«. Razstava buč, pokušina dobrot in bučni žur vsako leto privabijo številne ljubitelje okroglastih plodov.

Na 124 straneh knjige je predstavila ne le jedilne, ampak tudi okrasne buče, njihov izvor, uporabo, gojenje, zdravilnost in celo nekaj čarovniških namigov. Vsestranskost buč se nam ponuja tudi v kulinariki. V knjigi najdemo številne recepte za pripravo sladkih, slanih in kislih jedi. Knjiga združuje vse našteto in še mnogo več. Tako preprosto lepa je, da boste želeli pokukati med njene platnice. Opremljena je z imenitnimi fotografijami Toma Jeseničnika in Naceta Zavrla.

Po predavanju smo imeli pokušino bučnih dobrot – odličnega peciva z makom, slastne pite in bučnega punča.

18.01.2011
PRAVLJIČNA URA: ANIKA
Anika je nekega mrzlega zimskega dne, nekaj tednov pred božičem, v snegu našla ranjenega račka. Odnesla ga je domov in skrbela zanj. Srečko, kot ga je poimenovala, je hitro okreval in nekaj dni po božiču je bil pripravljen, da se vrne k jezeru. Poučna in lepa zimska zgodba nas je spodbudila k pogovoru o tem, kako smo dolžni skrbeti za živali pozimi. S pomočjo plakata smo se naučili razlikovati ptice, ki pri nas preživljajo ta letni čas. Prepevali smo pesmice o čuku, sinički in črnem kosu ter poslušali posnetke oglašanja ptic.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...